U Dubrovniku održan prvi Spartan trail u Hrvatskoj

Jedna od najpoznatijih svjetskih utrka - Spartan Trail - proteklog vikenda se održala prvi put u Hrvatskoj i to na širem dubrovačkom području. Trčalo se po brdima, u prirodi, izvan urbanih sredina, i to dionice od 10, 21 i 50 kilometara. Osim što promiče važnost mentalnog i fizičkog zdravlja, ova utrka povezuje prirodu i ekstremni sport te obogaćuje turističku ponudu.

Na cavtatskoj rivi u zoru je počeo prvi Spartan trail u Hrvatskoj. Utrke na 50, 21 i 10 kilometara privukle su sudionike sa svih strana svijeta.

- Ovo je svjetski brend, prema tome, stvarno je sigurno jako bitno i nadamo se da će se u budućnosti povećati broj sudionika - rekao je Miro Drašković, direktor TZ Grada Dubrovnika.

Foto: Spartantrail.com

Cilj za više od 250 trkača - na Srđu iznad Dubrovnika.

- Najprije je bilo uzbrdo, a onda je staza bila vrlo brza. Ali predivan je pogled na grad i okolicu - rekao je Peter Ceniga, Slovačka, pobjednik 21k.

Staza je teška, ali prelijepa - slažu se svi, od organizatora do sudionika.

- Izazovno je, zahtjevno, jako zahtjevno. Pratimo teren cijelo vrijeme, komuniciramo s ljudima koji su po stazi. Kad ovako gledamo u totalu, to je više od 60-70 kilometara sve skupa po svim distancama - rekao je Alen Bošković, direktor utrke.

Foto: Spartantrail.com

Tu sam tjedan dana na odmoru i htio sam učiniti nešto drukčije. Već 10 godina želim doći u Dubrovnik, vidio sam da će biti ova utrka i odlučio - zašto ne - rekao je Javier Santos, Mexico, natjecatelj 21k.

- Ja sam već ovo bio istrčao 3-4 puta, tako da sam bio u prednosti. Opet nisam uspio prestići prva dva, ali dobro je. Treći sam, tako da nije loše - rekao je Denis Dilberović, Dubrovnik, natjecatelj 21k.

- Ovo je moj prvi trail, pogotovo i prvi Spartan i stvarno nije mogla biti bolja lokacija - rekla je Karmen Fabris, Korčula, natjecateljica 21k.

To potvrđuje i jedan od najpoznatijih maratonaca.

- Mislim da će ova utrka postati vrlo popularna. Ja trčim svuda po svijetu, ali ova je staza spektakularna, energija je odlična, zaista sam uživao - rekao je Dean Karnazes, SAD, natjecatelj 21k.

A na najdužoj dionici pobijedio je triatlonac.

- Završila je triatlon sezona, pa se malo zezam ovako po trailovima - rekao je Andrej Vištica, pobjednik 50k.

Dubrovnik i okolica Spartance će dočekati i dogodine.

A.B.