U Dubrovnik stigao “ljudski toranj”

DUBROVNIK - Nastup “ljudskih tornjeva”, zahtjevne vještine koju je UNESCO proglasio nematerijalnom svjetskom kulturnom baštinom, u nedjelju je u staroj gradskoj luci izvela skupina Minyons iz katalonskog grada Terrassa.

Više od 240 sudionika prvi put je nastupilo u regiji, nakon čega je u galeriji Dulčić Masle Pulitika otvorena izložba fotografija “Katalonija iz zraka” Yanna Arthus-Bertranda.

Spektakularnom formiranju „ljudskih tornjeva“ je nazočio i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima, uz visokog predstavnika Europske unije za pitanja vanske politike i sigurnosne politike Josepa Borrella, ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana i delegata Vlade Katalonije Erica Haucka, župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikolu Dobroslavića, ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik Tonka Smokvinu i brojne druge uzvanike.

U galeriji Dulčić Masle Pulitika Predstavništvo Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi i kustosica Umjetničke galerija Dubrovnik Jelena Tamindžija Donnart predstavili su izložbu fotografija “Katalonija iz zraka” Yanna Arthus-Bertranda. Publici se obratila i potpredsjednica Parlamenta Katalonije Alba Vergés, a izložbu je svečano otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić koja se pritom zahvalila organizatorima.

- Ljudski tornjevi kojima smo svjedočili zaista su fascinantan primjer duge tradicije zbog čega su i dio UNESCO-ove nematerijalne baštine. Stoga nam je zadovoljstvo da je upravo Dubrovnik bio domaćin prvog njihovog nastupa izvan Katalonije te da su time Katalonija i Dubrovnik na svojevrstan način povezani jer je dubrovačka Festa svetog Vlaha također dio svjetske UNESCO-ove nematerijalne baštine. Pozivam vas da uživate u izložbi fotografa Yanna Arthus-Bertranda koja prikazuje fascinantnu španjolsku regiju i pokazuje svu raskoš ljepote kulturne i prirodne baštine Katalonije - istaknula je Tepšić.

I.B.