U Dubrovnik danas stiže najveći brod koji je ikada uplovio u luku Gruž

DUBROVNIK – Danas u grušku luku uplovljava ‘Norwegian Epic’, najveći brod koji je dosad uplovio u Dubrovnik.  Priču o tom impresivnom brodu u svom feljtonu o brodovima za Dubrovački dnevnik donosi dubrovčanin Ivo Batričević

U Brodogradilištu STX France Cruise SA, Chantiers de l’Atlantique u Saint – Nazaire u Francuskoj položena je 19. lipnja 2008. kobilica za novogradnju pod radnim brojem projekta F3. Porinut je u more 10. srpnja 2009. godine. Krštenje broda je obavljeno u luci New York 2. srpnja  2010., kuma broda je bila country pjevačica Reba McEntire, a primopredaja vlasniku Norwegian Cruise Line je obavljena 17. srpnja 2010. koji mu daju ime Norwegian Epic.

Tada je po bruto tonaži bio treći najveći kruzer po veličini na svijetu, a danas se nalazi na 26-tom mjestu sa svojih 155,873 BT-a. Brod je dug 329,45, širok je 40,64, visok 61, i ima gaz od 8,7 metara, može ukrcati 4228 putnika o kojima se brinu 1404 člana posade. Brodski dizel motori proizvode maksimalno 79,8 MW struje za cijeli brod, a najveći potrošači su dvije fiksne azimut propele koje troše u plovidbi ukupno do 48 MW struje i daju mu brzinu od 22 čvora. Za manovru pristajanja još ima četiri provena i dva krmena bočna trastera (propele u tunelu koje rade u dva smjera tj. guraju prema obali ili od obale). Gradnja Norwegian Epica koštala je 1,2 milijarde dolara.

Krstarenje Karibima i Mediteranom

Norwegian Epic je uglavnom krstario po Karibima te mu je ukrcajno / iskrcajna luka bila Miami. Jedno vrijeme je plovio po Mediteranu, luka ukrcaja / iskrcaja bila mu je Barcelona, opet se vratio na Karibe, a onda dolazi Covid 19 kriza kada je bio u čekanju kao i svi ostali kruzeri. Mega kruzer je 31. listopada krenuo na put iz Barcelone, nakon čega je obišao francuski Cannes te talijanske destinacije, nakon čega na red  6. studenog dolazi i luka Gruž. Zanimljivo je kako s njime u svoj rodni grad stiže i generalni direktor Norwegian Cruise Linea, Dubrovčanin Amir Tikveša koji se kompaniji pridružio s pozicije direktora hotela Valamar Dubrovnik President. Što se tiče kapaciteta putnika i posade na dolasku u Gruž oni će  biti nešto manji radi Covid mjera, a točni podatci će se znati na samom dolasku.

Danas će Norwegian Epic oboriti rekord kao najveći kruzer koji nas je do sada posjetio sa svojih 155,873 BT-a i inače je najveći od svih plovila koji su nas do sada posjetili uključujući i teretne i ratne brodove (i nosače zrakoplova). Norwegian Epic također je rekorder među nekolicinom brodova koji su bili u Gružu s 19 paluba, a to se može usporediti s visinom nebodera od 19 katova tj. maksimalna visina broda nad morem je 61 metar, a npr. most dr. Franja Tuđmana je plovan ispod mosta za brodove visine do 49 metara.

Foto: Wikimedia

Srušio rekord broda iste kompanije

Što se tiče dosadašnjeg rekorda, njega je držao kruzer iste brodarske kompanije, ali samo od ovog ljeta i to Norwegian Getaway sa svojih 145,655 BRT-a i duljine 325,65 metara. Ipak on nije najdulji brod jer su nas već posjetila četiri broda blizanca brodarske kompanije MSC Cruises koji su nešto dulji od Norwegian Getawaya, a to su: MSC Divina, MSC Preziosa, MSC Fantasia i MSC Slendida. Oni su dugi 333,33 metra, međutim veličina broda se ipak mjeri i pokazuje u bruto tonaži tako da će NORWEGIAN EPIC zauzeti prvo mjesto najvećeg broda koji je ikada posjetio Dubrovnik sa svojih 155,873 BT-a, piše Dubrovački dnevnik.

Uz ovaj feljton o najvećem brodu koju je uplovio u Dubrovnik prilažem 12 originalnih brodskih kartolina eksterijera i interijera, iz bogate osobne kolekcije kruzera koja broji 6000 originalnih primjeraka. Svaki brod ima svoju ljepotu,  a ovaj brod možda neće oduševiti svakoga vanjskim izgledom, ali njegova unutrašnjost, koja je prilagođena maksimalnom uživanju putnika, svojom ljepotom je u usporedbi s drugima  u samom vrhu, jer on je iznutra jednostavno lijep i udoban, a zabave ima na pretek.

Ivo Batričević

PROČITAJTE JOŠ:

Ovaj gorostas će biti najveći brod koji je ikad uplovio u Dubrovnik