U Doverskom tjesnacu spašeni migranati – Među njima i jednogodišnje dijete

Francuska spasilačka služba spasila je tijekom vikenda iz Doverskog tjesnaca 41 migranta, koji su plovilom pokušali doći do Velike Britanije, no zapeli su na pola kanala i jedva izvukli živu glavu.

Tonuće plovilo nakrcano ljudima prvi su uočili trgovački brodovi koji su prolazili tjesnacem te poslali poziv u pomoć. Nekoliko brodova uključilo se u izvlačenje migranata iz hladnog mora, a među unesrećenima je bilo i djece. Francuski mediji prenose kako je poginuo jedan muškarac, egipatske nacionalnosti.

Kako se grupa migranata s djecom našla usred kanala u kojem vladaju surove morske struje, bez da ih je itko prije uočio, zasad se još ne zna. U spasilačku akciju uključila se i francuska mornarica, a na poprište je poslan i helikopter. Prvi koji su priskočili u pomoć bili su obližnji trgovački i ribarski brodovi, koji su uz pomoć pojasa za spašavanje iz mora izvukli dio promrzlih migranata. Među njima su bila i malodobna djeca od 3 i 1 godine, piše francuski portal La Voix du Nord.

U trenutku dok je na mjesto događaja stigao francuski spasilački helikopter, čamac u kojem su bili migranti već je potonuo, a dio ljudi još je bio u moru. Migranti su spašeni i odvezeni u bolnicu u Boulogneu.

Jednogodišnjak se, prema opisu spasilaca, nagutao morske vode te je u bolnicu doveden u stanju hipotermije, no nije životono ugrožen.

Presudnu ulogu u spašavanju utopljenika odigrao je ribarski brod Parti De Rien, koji je spasio najveći broj migranta te ih odvezao do Boulognea gdje su pregledani i predani graničnoj policiji.

J.K.