U Dioklecijanovim podrumima otvoren 46. Praznik cvijeća

SPLIT - U ponedjeljak je u Dioklecijanovim podrumima otvoren 46. Praznik cvijeća. Manifestacija se održava do 26. ožujka na dvije lokacije sa više različitih tematskih programa.

Tradicionalna gradska manifestacija Praznik cvijeća, kao i prošle godine, stiže kao najava proljeća i nadolazeće turističke sezone. Kao takva je ove godine prepoznata od grada Splita i proglašena manifestacijom od posebnog značaja.

Sam naziv 'Flowers & fashion' najavljuje da se radi o međunarodnom događanju, ali i najavljuje ovogodišnju temu.

Naime, ugostit će se dizajnere cvijeća i floriste iz Španjolske, Italije, Mađarske, Slovenije i Poljske, koji će timskim radom zajedno s kolegama floristima iz cijele Lijepe naše aranžirati prostorije Dioklecijanovih podruma.

Cjelokupne aktivnosti odvijati će se pod rukovodstvom Simona Ogrizeka, predsjednika Florinta - međunarodne organizacije cvjećara.

Ove godine će izložba prezentirati aktualnu modu te će se tijekom tjedna održati više modnih tematskih večeri. Na ovaj način cilj je prezentirati i druge obrtničke zanate, osim samih cvjećara - održat će se revija frizura te dvije večeri modnih revija modnih dizajnera iz Splitsko-dalmatinske županije.

U sklopu Praznika cvijeća održat će se edukativna prezentacija za cvjećare na temu Uskrsa koju će održati renomirani europski floristi, stoji na stranicama Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

U sklopu Praznika cvijeća, po drugi puta zaredom održat će se Forum Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore gdje će se na panelu pod naslovom 'Cvjeta li cvjećarstvo u Hrvatskoj - sadašnjost i budućnost' raspravljati o aktualnoj situaciji u cvjećarskoj struci.

Praznik cvijeća i ove godine će se održati na prostoru Rive, gdje će se odvijati prigodna prodaja koja na simboličan način ima humanitarni karakter, gdje će proizvođači s područja Siska, Gline, Petrinje i Topuskog prodavati cvijeće i sadnice. To je prilika za direktnu pomoć proizvođačima sa potresom pogođenih područja!

Na Rivi će se održati i 'handmade' sajam, koji se odvija u suradnji sa firmom Žnjan d.o.o. gdje će sudjelovati OPG-ovi, domaće radinosti, pčelari i proizvođači meda, proizvođači prirodne kozmetike na bazi cvijeća, ljekovitog bilja.

Program 46. Praznika cvijeća - 'Flowers & fashion' dostupan je OVDJE, dok nadopune i izmjene programa možete pratiti na Facebook stranici događaja.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Proljeće u Splitu počelo je sa sajmom cvijeća i začinskog bilja
Iako Split u ponedjeljak nije obasjalo Sunce, posjetitelja na sajmu cvijeća nije nedostajalo. Mnogima je najljepše doba godine proljeće koje je također idealno za sadnju omiljenog cvijeća i začinskog bilja. Vrijeme sadnje naravno ovisi o vrsti biljke i vremenskim uvjetima. Proljeće je odli…