U Bolu će se ovaj tjedan održati najvažnije stručno okupljanje cjelokupne elektrotehničke struke

Hrvatska komora inženjera elektrotehnike organizira jubilarne 15. Dane inženjera elektrotehnike.

U Bolu na Braču od četvrtka do subote, 5.-7.listopada,  održat će se najveći skup elektrotehničke struke - 15. Dani inženjera elektrotehnike. S rekordnim brojem s više od 1.000 prijavljenih sudionika, ovo događanje predstavlja najvažnije stručno okupljanje cjelokupne elektrotehničke struke.

Centralne teme skupa aktualne su i vezane za energetsku problematiku, obnovljive izvore energije i praktičnu implementaciju zakonskih okvira definiranih donesenim Zakonom o tržištu električne energije i Zakonom o obnovljivim izvorima energije te recentno donesenim podzakonskim aktima i mrežnim pravilima priključenja obnovljivih izvora energije na mrežu HEP ODS-a i HOPS-a.

Ovi podzakonski akti trebali bi konačno ubrzati zaustavljeni veliki broj investicija u obnovljive izvore energije kojima se bitno mijenja pozicija poduzetnika, ali i kućanstava u smislu liberalizacije procesa proizvodnje i prodaje električne energije. Sve to stavlja ne samo HEP, već i projektante i nadzorne inženjere koji su članovi Hrvatske komore inženjera elektrotehnike, kao i Ministarstvo graditeljstva pred zahtjevan zadatak važnog pojednostavljenje procedura i ubrzanja procesa do konačnog priključenja elektrana na mrežu i ostvarivanja benefita koje takve investicije ostvaruju za njihove vlasnike.

Pokrovitelji ovog značajnog stručnog skupa uz resorno Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine su i Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, Splitsko – dalmatinska županija, Općina Bol, Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split te Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek.

A.B.