U Bakru čist zrak ali povećane koncentracije teških metala u moru

BAKAR - Na nedavno održanoj konferenciji za novinare, ravnatelj Županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Željko Linšak, iznio je rezultate istraživanja kvalitete zraka i stanja mora u Bakru. Prema njegovim riječima, zrak na području Bakra ocijenjen je kao čist ili tek neznatno onečišćen, pripadajući prvoj kategoriji. Međutim, u morskom sedimentu pronađene su povećane koncentracije teških metala i drugih zagađivala.

Županijska postaja Bakar mjeri različite parametre, uključujući sumporni dioksid, amonijak, ukupnu taložnu tvar i teške metale. Linšak ističe da su izmjerene koncentracije na sve tri lokacije u skladu s prvom kategorijom zraka, no naglašava postojanje odstupanja unutar iste kategorije. Jedina iznimka je postaja Krasica, gdje se zbog ozona tijekom ljeta zrak svrstava u drugu kategoriju, piše RIportal.

Linšak je također informirao javnost o istraživanju morskog sedimenta u Bakarskom zaljevu, otkrivši povećane koncentracije teških metala tijekom desetogodišnjeg razdoblja do 2012. godine. Unatoč nedostatku zakonskih propisa o stanju morskog sedimenta u Hrvatskoj, Linšak naglašava da su rezultati, uspoređeni s relevantnom literaturom, ukazali na povećane koncentracije.

Osim toga, Linšak je iznio podatke o ispitivanjima mora u Bakru, unatoč nedostatku plaža za kupanje na tom području. Rezultati mikrobioloških pokazatelja na lokacijama Popbok i Podsteni od 2011. do 2013. te od 2020. do 2023. ukazuju na više od 40 posto nezadovoljavajućih uzoraka mora, što nije pogodno za kupanje.

D.G.