U 101. godini života preminuo admiral flote JRM-a Branko Mamula

Jedan od najznačajnijih vojno-političkih rukovoditelja bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, admiral flote Jugoslovenske ratne mornarice u penziji Branko Mamula, preminuo je sinoć u 101. godini života.

Mamula je preminuo od posljedica koronavirusa, u svom stanu u Tivtu gdje je živio posljednjih dvadesetak godina sa svojom suprugom Mirjanom Jakelić – Mamula, javile su Vijesti.me. Rođen je 30. svibnja 1921. u selu Slavsko Polje u Općini Vrginmost u Hrvatskoj. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, četiri razreda Realne gimnazije u Glini, a Državnu trgovačku akademiju u Karlovcu.

Sudionik je Narodnooslobodilačkog rata i nosilac Partizanske spomenice 1941. Nakon rata, obavljao je visoke dužnosti u Floti Jugoslovenske ratne mornarice, odnosno Vojnopomorskom školskom centru, kao i Petoj pomorskoj zoni JRM koja je kontrolirala Sjeverni Jadran, prenosi tportal.

Obavljao je potom dužnosti u Glavnoj političkoj upravi Ministarstva narodne obrane, ali je odbio zahtjev da preuzme dužnost načelnika Uprave državne sigurnosti za oblast Hrvatskog primorja i Istre te se vratio na visoke vojne dužnosti u Komandi JRM. Avgusta 1958. završio je Višu vojnopomorsku akademiju kao prvi u klasi, a u jesen iste godine poslan je na dalje jednogodišnje zapovjedno štožerno školovanje u Veliku Britaniju.

Tri godine je početkom šezdesetih službovao u Sudanu na dužnosti vojnog savjetnika u vojsci te tek oslobođene republike u afričke zemlje. Nakon povratka u Jugoslaviju, obavljao je brojne visoke zapovjedne i štožerne dužnosti u jedinicama JRM i JNA, te saveznom Sekretarijatu za narodnu obranu. U lipnju 1979. postavljen je na dužnost načelnika Generalštaba JNA na kojoj ostaje do maja 1982. kada je imenovan za saveznog sekretara (ministra) za narodnu obranu koju je obavljao do umirovljenja u najvišem mornaričkom činu – admiral flote, 1988. godine.

Početkom 90-ih godina kao umirovljeni ministar obrane nije bio pobornikom samostalnosti Hrvatske, pisala je svojedobno Slobodna Dalmacija. Ostao je do kraja vjeran ideji jugoslavenstva. Od 1985. do 1991. godine živio je u Opatiji u vili uz more koju su izgradili ročni vojnici JNA.

Admiral Mamula je s dijelom generala JNA smatrao da Slobodan Milošević nije najpogodnija osoba za realizaciju planova JNA o reunitarizaciji zemlje, te da ga je potrebno ukloniti ako se želi sačuvati SFR Jugoslavija. Za admirala Mamulu Miloševićeva politika je bila i suviše prosrpski nastrojena, te kao takva neprihvatljiva za SFR Jugoslaviju kao cjelinu. Admiral Mamula je bio pripadnik tvrdolinijaške komunističke generalske struje u JNA. Ta struja je smatrala da “jugoslavensku krizu”, koja je počela krajem 80-ih, treba spriječiti rezolutnom akcijom Armije – kontrolom graničnih prijelaza i uhićenjem tada na neposrednim izborima izabranoga hrvatskoga i slovenskoga vodstva.

Mamula je nositelj 11 visokih jugoslovenskih odlikovanja, te još deset drugih visokih ordena kojima su ga odlikovale Poljska, Sudan, Italija, Francuska, Indonezija, Nepal, Tunis, Grčka, Austrija i Jordan. Dobitnik je i više spomen-medalja u SFRJ, SSSR, Ruskoj Federaciji i Crnoj Gori.

Admiral flote Branko Mamula biće sahranjen u srijedu na gradskom groblju Brdišta u Tivtu.

D.G.