Tweety - trimaran s pedigreom koji je brži i od vjetra

Rođen daleko od mora, rastao i živio na raznim stranama svijeta, uvijek se iznova vraćao Jadranu. U jednom ga je trenutku ljubav usidrila u Poreču i obožavano more za njega je napokon postalo toliko željena svakodnevica. Prije dvije godine pojavio se Tweety, stari trimaran iz 80-ih.

- Koliko god s jedne strane ste veliki zbog spajanja s prirodom, ali isto tako osvijestite koliko ste mali i nebitni. U našim svakodnevnim životima često se "ufuramo" da smo jako bitni, da su naši problemi jako bitni, i onda kad vas išamara jedna bura ili kad digne neki neverin shvatite koliko ste mali, istaknuo je za More Tin Modrić.

S roditeljima je kao mali plovio Jadranom, kao mlad surfao, a trimaranu je ovog zaljubljenika u vjetar i jedra privuklo to što u sebi spaja brzinu i ekonomičnost.

- Proveo sam sto dana na moru prošle godine, a potrošio sam nula kuna na gorivo, onda sam se nekako zaljubio. Vidio da su ta plovila 60-ih i 70-ih bila vrlo popularna jer su s takvima preplovili Atlantik. Ideja da se sad s time preplovi Atlantik vam nije bliska, nije ni meni, ali može se - naglasio je Modrić.

Tweety je prije susreta s morem gotovo 40 godina plovio slatkim vodama austrijskih jezera.

- Ima pedigre, jedan od australskih pionira trimarana. I danas još imate regate njemu u čast. Ovo je tada bilo relativno brzo i dobro plovilo, rekao je.

Koje izgleda nije bilo osobito spremno za susret s velikim plavetnilom.

- Nije bilo svjetla na jarbolu, na prvi jugo se naprijed prova rastvorila, metar i pol vala kad lupi u provu. Tako da sam prošle zime laminirao, plastificirao, ojačavao podvodni dio. Ovo je još stara tehnologija, šperploča i nekoliko slojeva epoksida - objasnio je Modrić.

Bez obzira od čega je građen, posjeduje trajnu osobinu - ponekad može brže od vjetra.

- Znači, 6 i pol čvorova brzine na manje od 5 čvorova vjetra. Brži je i od vjetra. Trimaran je na malim brži od vjetra do brzine trupa, a onda kasnije kad mora izglisirati, onda vjetar mora biti jači - dodao je.

- Kako imam iskustva i na jednotrupcima, osnovna razlika je da zahvaljujući naginjanju sav višak vjetra nekog refula sklizne i imate manji pritisak. Plovilo će se opet izravnat, a pošto nema više naginjanja, sav pritisak se pretvara u brzinu, a od jedne točke jednostavno se može dogoditi i jedno prevrtanje - rekao je.

Tipke sjećanja i jedrilica

Mreža između središnjeg i dva bočna trupa poziva na uživanje. Ondje more najintenzivnije miriše, lagano dotičući tipke sjećanja.

- Kad sam upoznao sadašnju ženu, prva stvar koju smo kupili, nismo imali ni auto, ni kuću ni stan, bili smo podstanari, prvo što smo kupili, bila je jedrilica - istaknuo je Modrić.

- Mreža je otkriće i za mene. Na mreži se može svašta raditi. Duh trimarana: uvijek se sjetim Kevina Costnera u filmu kad stoji i svijet je njegov, kao sada. Svijet je njegov - zaključio je.

I.B.