Tvrđava Sv. Nikola – Mjesto promocije hrvatskog turizma i elektroničke glazbe

ŠIBENIK – Poznata šibenska Tvrđava sv. Nikola, koja je pod zaštitom UNESCO-a, pokazala se ovih dana kao vrhunsko mjesto za održavanje ljetnih kulturnih događanja nakon što je tamo nastupio berlinski glazbenik Biesmans.

Doduše bez publike, jer još su aktivne mjere, a i svrha je bila takva jer ovaj je strani producent i DJ na tvrđavi snimio LIVE act, odnosno pred kamerama je stvarao glazbu na svojim brojnim elektroničkim uređajima.

Belgijanac s berlinskom adresom u Šibenik je stigao na poziv organizacije RatCat koja u sklopu svoje ljetne kampanje radi tri takva seta, s tim da će zadnji u kolovozu biti sniman pred publikom, na jednako top lokaciji koju još ne otkrivaju.

Snimljenom materijalu poseban štimung svojom plesnom koreografijom dala je Maja Laurić, model i plesačica koja se nedavno vratila iz Italije gdje je godinama živjela i profesionalno djelovala. Na setu je nosila haljinu iz nove kolekcije poznate hrvatske dizajnerice Loredane Bahorić i velike obožavateljke tvrđave sv. Nikole.

Foto: Promo

Prvi video premijerno je prikazan 24. lipnja na brojnim Facebook stranicama diljem Hrvatske i inozemstva, a sve je prenosila i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) na svojoj stranici Croatia Full Of Life.

Materijal je prenosio i Biesmans, kao i njegova diskografska kuća – čuveni Watergate – za koji je upravo objavio album ‘Trains, Planes & Automobiles’.  Live act izveden na šibenskoj tvrđavi uprizorio je dosad samo jednom, u Berlinu.

– Nikad nisam nastupao na ovakvom mjestu i bio mi je veliki izazov doputovati usred pandemije iz Berlina s hrpom instrumenata u gepeku, ali kad sam osjetio atmosferu tvrđave sav put se isplatio. A pravo je oduševljenje uslijedilo kad je materijal dovršen i kad sam vidio kako je sve super ispalo – izjavio je glazbenik.

Inače, projekt ‘ljeto’ u sklopu kojeg je snimljen set na tvrđavi, djelo je šibenske organizacije RatCat čije se glazbene video razglednice, u suradnji s HTZ-om, emitiraju putem njihovih digitalnih platformi diljem svijeta.

Snimanje na Tvrđavi sv. Nikole realizirano je, između ostalih, uz potporu Javne ustanove Priroda i Šibensko-kninske županije, koja je poduprla RatCat kroz cjelogodišnji program ‘Digitalna transformacija’. Stalnu potporu ovakvim projektima pružaju i Grad Šibenik te Turistička zajednica grada Šibenika.

K.B.