TUŽNI PRIZORI Munja na Braču pobila stado ovaca

SELCE – Nakon vijesti da je u nedjelju rano ujutro oko pet sati jako grmljavinsko nevrijeme pogodilo područje općine Selca, oštetilo zvonik lokalne crkve i porazbacalo kamenje po obližnjem parkiralištu, iz tog mjesta stiže još jedna nimalo lijepa vijest, vezana uz štete od grmljavine. Zbog udara munje stradalo je 50-ak ovaca u vlasništvu Zorana Trutanića.

– Bilo je jedno od jačih nevremena koje pamtim u zadnje vrijeme. Popodne smo dobili dosta prijava kvarova, poput toga da su ljudima stradali TV i drugi električni uređaji. Zanimljivo, iako je grmljavinsko nevrijeme bilo intenzivno, palo je vrlo malo kiše – kazao je za Dalmaciju danas Tino Štambuk, predsjednik DVD-a Selca.

Sve se dogodilo u Selačkim zaseocima.

– Još uvijek se ne zna točan razmjer štete jer je jedan dio ovaca nestao. Ne znamo gdje su ni što je s njima. 50-ak ovaca je smrtno stradalo zbog udara groma. Nekoliko ih je ozlijeđenih u lošem stanju. Ovce su bile na prostranom krškom pašnjaku koji je ograđen farmerskom mrežom.

Otac je jutros izašao na teren i zatekao je većinu ovaca uginulih. Pet ih je bilo živih, a nedostaje ih 15-ak. Postoji mogućnost da je i njih grom udario, no vjerojatnije je da su se preplašile i da će se vratiti – ispričao je Zoranov sin Jure Trutanić.

Foto: Dalmacija danas

Stado stvarano godinama

– Imamo OPG gdje proizvodimo sir, to je važan izvor prihoda mojoj obitelji. Što se tiče štete i nadoknade, malo toga mogu doznati tijekom nedjelje, no kako se ovdje ne radi o elementarnoj nepogodi sumnjam da ćemo dobiti odštetu po toj osnovi. Sigurno ću poslati upite jer je šteta ogromna. Također imamo krave, no one su bile na drugoj lokaciji i njima nije ništa. Zbog pomora ovaca nastao je problem jer radimo selekciju. Kada imate stado gledate koja je ovca bolja za mlijeko i janjce, godinama selektiramo ovce i one su bile jako dobre za mlijeko, vunu, janjce. Kada će otac i hoće li opet napraviti ovako dobro stado, ne znam – pričaJure za Dalmaciju danas.

Nadodaje da je njihovu obitelj zvalo jako puno ljudi, a neki su čak nudili i pomoć. Ističe da je svima zahvalan, ali da ne primaju novčane donacije.

Zvalo je i dosta pastira koji su ponudili ponešto svojih ovaca.

Foto: Dalmacija danas

Evo kako možete pomoći – OPG-u bi dobro došle MLADE janjice

– Otac se zahvaljuje i na tome, a bilo bi mu drago ako mu netko može ustupiti pokoju mladu janjicu, jednogodišnju ili dvogodišnju s kojima bi mogao ponovno oformiti funkcionalno stado. Sa starijim ovcama to je vrlo teško učiniti, i zadalo bi mu previše fizičkog napora koji s godinama sve teže podnosi – zaključuje vrijedni Bračanin.

Proizvode OPG-a Trutanić možete naručiti na ovom LINKU.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VELIKO NEVRIJEME NA BRAČU Grom oštetio zvonik crkve u Selcima