Tužbom pokušavaju osporiti planove za bušenje plina u Sjevernom moru

Grupe boraca za zaštitu okoliša u Njemačkoj i Nizozemskoj na sudu pokušavaju osporiti planove za bušenje novog polja plina u Sjevernom moru, što bi moglo dodatno zakomplicirati europsku potragu za alternativama ruskom gorivu.

Organizacija Environmental Action Germany (DUH) priopćila je da je podnijela tužbu Sudu pravde u Haagu zajedno s nizozemskom organizacijom Mobilizacija za okoliš (MOB) i građanskom inicijativom iz obalne regije Istočne Frizije, a sve zbog toga što je privatna nizozemska tvrtka ONE-Dyas dobila zeleno svjetlo od nizozemskih vlasti za razvoj svog plinskog polja N05-A u Sjevernom moru, između njemačkih i nizozemskih voda, s planiranom proizvodnjom plina na okolnim poljima, piše Reuters.

Iz kompanije navode da će platforma u potpunosti raditi na energiju vjetra te da bi do kraja 2024. godine trebala početi isporuka prirodnog plina nizozemskim i njemačkim kućanstvima, s očekivanim potencijalom od oko 13 milijardi kubičnih metara plina.

No ekološke organizacije tvrde da će nove platforme u Sjevernom moru stvoriti novu infrastrukturu koja će povećati dugoročnu ovisnost o fosilnoj energiji, što nije kompatibilno s klimatskim ciljevima. Upozoravaju i da se nalazište prirodnog plina gdje se planira bušenje, nalazi u blizini Waddenovog mora, UNESCO-ve svjetske baštine i najvećeg neprekinutog sustava međuplimnih pješčanih i blatnih ravnica na svijetu.

Osim ekoloških organizacija, tužbu protiv nizozemske kompanije podnijele su i lokalne vlasti njemačkih otoka Juist i Borkum, koji se također protive planiranom istraživanju plina, koje bi se trebalo odvijati u blizini njihovih domova.

K.B.