Turska ne dopušta stranim kompanijama da istražuju ugljikovodike na sjevernoj strani Cipra

Turska je zaprijetila da će blokirati svaku neovlaštenu potragu za plinom i naftom u svojoj isključivoj ekonomskoj zoni u istočnom Mediteranu, nakon što je Cipar odobrio Exxonu i Qatar Petroleumu bušenje i istraživanje ugljikovodika u svom podmorskom bloku 5.

Dogovori o smanjenju globalne emisije ugljika do 2050. godine kao da se ne odnosi na Cipar, koji je u želji za zaradom odobrio naftnim kompanijama nova bušenja Mediterana u potrazi za fosilnim gorivima. Turskoj nije zasmetao ekološki dio te priče, već onaj geopolitički dio.

Naime, područje koje je Cipar dao za istraživanje ugljikovodika krši turski epikontinentalni pojas u istočnom Mediteranu. To je u svom priopćenju navelo tursko ministarstvo vanjskih poslova, i to samo nekoliko sati nakon što je Cipar objavio “sretnu” vijest o ustupanju dijela Mediterana naftnim kompanijama.

Sporni istočni Mediteran postao je posljednjih godina žarišna točka nakon što su u njemu otkrivena velika nalazišta prirodnog plina, osobito u okolici Cipra. Europska unija pozvala je Tursku da se suzdrži od bilo kakvog dizanja tenzija u tom području Mediterana, uz obećanje da će, bude li nužno, braniti interese svojih članica – Grčke i Cipra.

Turska i Cipar na ratnom su nožu već desetljećima, odnosno od 1974. godine kada je turska vojska zauzela trećinu sjevernog dijela otoka spriječivši ujedinjenje Cipra s Grčkom. Samoproglašena Turska Republika Sjeverni Cipar, koju službeno priznaje samo Ankara, napominje da polaže pravo na sve energetske resurse otkrivene uz njezinu obalu.

J.K.