Turska Hrvatskoj brodom šalje sto kontejnera s dirljivom porukom: “Poznajemo vašu bol, uvijek ćemo biti uz vas”

Hrvatskom zahtjevu za žurnu materijalnu pomoć nakon razornog potresa koji je 29. prosinca pogodio Banovinu (kontejneri, zimski šatori, rasvjetna tijela/baloni, svjetiljke, električni grijači, sklopivi kreveti , vreće za spavanje) odazvalo se ukupno 15 država članica Europske unije i Mehanizma unije za civilnu zaštitu. Turska je odlučila u Hrvatsku poslati 100 kontejnera. Do kraja subote trebalo bi ih stići ukupno 64, a ostalih 36 stići će idućih dana. No, ni tu nije kraj, jer su turske vlasti donijele odluku o doniranju 100 dodatnih kontejnera Hrvatskoj, čija će isporuka biti isplanirana u narednim danima.

Uprava za izvanredne situacije Republike Turske (AFAD) poslala je 100 stambenih kontejnera za potrebe potresom pogođenih obitelji u Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Kontejnerske kućice su zaplovile na brodu iz istanbulske luke Pendik k talijanskom Trstu, odakle se prebacuju u Zagreb i to uz suradnju članica Međunarodnog udruženja prijevoznika (UND).

Predsjednik Izvršnog odbora UND-a Alper Ozel istakao je kako Turska poznaje bol nakon potresa i da iz te solidarnosti suosjeća i dijeli bol s Hrvatskom.

– AFAD pruža ruku prijateljstva i šalje ove kontejnere našoj braći u Hrvatskoj. Članice našeg udruženja su omogućila i transport u kojem sudjeluje više od 50 vozila. Pozdravljamo narod Hrvatske i želimo im brz oporavak. Turska će uvijek biti uz vas – poručio je Ozel.

I predsjednik Upravnog odbora UND-a Cetin Nuhoglu je ranije u priopćenju istakao kako su pomoć i njen transport organizirani u suradnji sa resornim ministarstvima i institucijama Turske.

Trideset od 100 kontejnera u Hrvatsku je stiglo 7. siječnja, a dostavljeni su ljudima u Glini (12), te po šest u Sisku, Lekeniku i Hrvatskoj Kostajnici.

Osamnaest kontejnera stiglo je danas popodne u Lekenik, a trebalo bi do kraja dana stići još 16.

Preostalih 36 kontejnera trebalo bi pristići u narednih nekoliko dana, piše Anadolu Agency.

Osim toga, turske vlasti su donijele odluku o doniranju 100 dodatnih kontejnera Hrvatskoj, a njihova isporuka bi trebala biti planirana u narednim danima.

Također, deset stručnjaka AFAD-a nalazi se u Hrvatskoj od 4. siječnja kako bi pomogli u općoj koordinaciji turske pomoć i podršci pri osposobljavanju šatora i kontejnera.

Ranije je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u razgovoru s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem kazao kako je Turska iskren prijatelj te da će nastaviti pomagati hrvatskom narodu.

D.G.