Turističke zajednice se jedino povezivanjem i kreativnošću mogu približiti cjelogodišnjem turizmu

Lokalne turističke zajednice trebale bi se međusobno udruživati. Tako smatra i potiče ih, Ministarstvo turizma. Time se želi postići učinkovitija promidžba destinacije ali i zajednički razvoj turističkih proizvoda. U Zadarskoj županiji zasad su dvije takve zajednice - Ravni kotari, koja je već ostvarila dobre rezultate i novoosnovana Turistička zajednica Novigradsko more.

Plavetnilo u koje utječe rijeka Zrmanja zajednički je nazivnik za turističku priču Novigrada, Posedarja, Poličnika i još 20-ak naselja u tim općinama. Nedavno je osnovana Turistička zajednica Novigradsko more.

- Radi što boljeg upravljanja razvojem turističkog proizvoda i upravljanja turističkom destinacijom, radi što efikasnijeg korištenja financijskih sredstava i radi smanjenja nekakvih administrativnih troškova - rekla je Ivona Juranić-Dedić, direktorica Turističke zajednice Novigradsko more.

Prvi zadatak je izrada zajedničke web stranice i brošure.

- I zajedničko oglašavanje da bi što vidljiviji na turističkom tržištu - dodala je Juranić-Dedić.

Burna povijest i spomenička baština itekako mogu biti razlog za posjet izvan sezone. Ribarski orijentirani Novigrad i Posedarje jamče dobru gastronomsku ponudu, a smještajni kapaciteti sve su luksuzniji. Samo na području Poličnika više je od stotinu kuća za odmor, sa sadržajima za dokolicu i zabavu kad stisne zima.

Agroturizam u Briševu nedavno je, jedini u Hrvatskoj, nagrađen "Za novu kvalitetu u turizmu" na međunarodnom turističkom sajmu u Beogradu.

- To je jako važna nagrada, međunarodna, od turističkih novinara, udruženja FIJET i mislim da je to dobra promocija i agroturizma Zadarske županije i nas samih. Mi to radimo da tako da radove u polju promoviramo i prodajemo našim turistima - rekao je Ante Butić, domaćin na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

A nakon jutra u polju, servira se domaća hrana. Recept za turistički uspjeh za Antu je da budu originalni, da uvedu novitete i proizvode, da se ne baziraju samo na tradiciji, nego da nešto novo uvedu, aktivni odmor, aktivni odmor i samo aktivni odmor.

- Prvo ćemo se bazirati na biciklizam razvit ćemo nove staze tj. trasirat ćemo nove turističke staze i spojiti ovo područje s biciklističkim rutama - dodala je Juranić-Dedić.

Biciklistima se nadaju već potkraj mjeseca na tradicionalnom maratonu na Brisnici iznad Posedarja.

- Jako su dobre najave, buking je 70 do 80%. Hotelski smještaj u Zadarskoj županiji je dobro popunjen i oni iz hotela dolaze kod nas, pravit ćemo advent u Ravnim kotarima - rekao je Butić.

I dodaje da se jedino povezivanjem i kreativnošću mogu približiti 365 - cjelogodišnjem turizmu, piše HRT.

I.G.