Turističke djelatnike zabrinjava rast cijena

Turistički je sektor optimističan glede sezone. Ono što ipak zabrinjava turističke djelatnike jest rast cijena, posebice energenata. Hoće li sveopće poskupljenje dovesti do viših cijena u turizmu te hoće li ih hotelijeri i ugostitelji moći podizati, a da pritom ostanu konkurentni.

Željni putovanja nakon duge zatvorenosti, turisti nemaju primjedbi ni na što, pa ni na cijene. Terase kafića i restorana u Rovinju uglavnom su pune.

– Ovdje je malo skuplje nego kod nas u Češkoj, ali mi nemamo more. Mislim da cijene i o tome ovise, što je sasvim u redu – rekao je turist iz Češke, Regin.

– Mislim da dio sezone određuje visinu cijena u turizmu pa tako i u Hrvatskoj – ističe turist iz Kanade, David.

U glavnoj sezoni sve će biti skuplje, osobito ove godine, potvrđuje vlasnik pulskog hotela.

– Što se tiče soba, jedan minimalni od 7 do 10% se nadamo da ćemo ih dići, a cijene hrane će sigurno ići 20-30% na meniju upravo iz razloga nabavnih cijena, a i poskupljenja energenata i samih troškova poslovanja – kažu za HRT iz jednog hotela u Puli.

– Jedna velika hotelska kompanija imala je trogodišnji ugovor s HEP-om i plaćala je prosječnu cijenu kilovata 0,78 kuna, sad joj je stigla ponuda na 2,40 kuna po kilovatu, znači s 0,78 na 2,4 – ističe Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

No, usluge u turizmu neće moći poskupjeti onoliko koliko rastu ulazni troškovi, ističu u Hrvatskoj udruzi turizma.

– One će se korigirati u onoj nužnoj sferi da se ne ide u negativni predznak konačnih rezultata poslovanja – dodaje Ostojić.

Cijene turističkih usluga u Hrvatskoj otprilike su na razini onih u drugim sredozemnim zemljama pa nema mnogo prostora za njihovo podizanje. Osobito kada se zna da ih Turska, iako jedina među konkurentnim zemljama, čak i snižava.

Z.G.