Turistička zajednica općine Milna izradila aplikaciju za posjetitelje utvrde Baterija s prikazom Napoleonske bitke

Turistička zajednica općine Milna, uz financijsku potporu Splitsko-dalmatinske županije kroz Program razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području SDŽ, izradila je aplikaciju o pomorskoj bitci "Baterija".

Radi se o projektu korištenja tehnologije AR (Proširene stvarnosti) s prikazom Napoleonske bitke. Prvenstveno je namijenjeno korisnicima koji posjete utvrdu Baterija s koje se vidi morski kanal u kojemu se i dogodila spomenuta povijesna bitka.

Na području same utvrde bit će postavljen stup i ploča s kratkim opisom, QR kodom za skeniranje-i uputama kako se koristi i prikazuje bitka kroz korisnikov mobilni uređaj. Nakon što korisnik skenira QR kod, na informativnoj ploči koja se nalazi na samoj utvrdi, prikazuje mu se bitka kroz kameru mobilnog uređaja u stvarnom vremenu i prostoru s animacijom i zvučnim efektima same bitke.

Osim što korisnik može vidjeti pomorsku bitku u bilo koje doba dana u morskom kanalu koji se vidi s utvrde Baterija, ima mogućnost da tu bitku gleda kroz digitalni teleskop ili da uslika pojedine trenutke u bitci, kao i mogućnost da za vrijeme trajanja bitke slika sebe ili nekog od svojih bližnjih ukoliko se nađe u tom trenutku iza kamere dok gleda pomorsku bitka u kanalu.

Korisnik može i detaljno analizirati svaki brod koji je sudjelovao u bitci uz korištenje tehnologije AR (Proširene stvarnosti). Sama navigacija i upute do lokacije utvrde Baterija će se nuditi korisniku putem skeniranja QR koda na letcima koji će biti postavljeni u info uredu Turističke zajednice, kao i na njihovim web stranicama, objasnili su na stranicama projekta 'Pomorsko je dobro'.

I.B.