Turistička zajednica Grada Bakra osvojila nagradu “Simply the Best”!

BAKAR – Projekt  turističke zajednice osmišljen u doba korona krize pod nazivom Baštinska škrinjica dobitnik je nacionalne godišnje nagrade  Simply the Best za 2020. godinu.  Ovu nagradu za kreativnost, inovativnost, razvoj i unapređenje turističke ponude destinacije, tradicionalno dodjeljuju UHPA – Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

U doba epidemije i vrlo zahtjevnim uvjetima rada, u kojem je posebice turistički sektor stavljen na kušnju, TZ Grada Bakra iskazala se svojom kreativnošću te se svojim inovativnim projektom okitila i vrijednom nagradom. Osvojene su dvije Simply the best nagrade i to u sljedećim kategorijama:

Bakar

Turistička agencija „VIA MEA“ osvojila je nagradu u kategoriji Putnička agencija – Suradnja s lokalnom zajednicom za unapređenje turističke ponude grada Bakra i za razvoj novog turističkog proizvoda – baštinske gastro manifestacije Tuna fest.

BAŠTINSKA ŠKRINJICA osvojila je nagradu u kategoriji – Novi projekt u turizmu za izvrsnost, kreativnost i unaprjeđenje turističke ponude destinacije.

Foto: TZ Bakar

Projekt Baštinske škrinjice nastao je iz potrebe da se, unatoč posljedicama epidemije, nastavi s radom i da se na kreativan način i uz podršku lokalne zajednice premoste smanjeni budžeti u uvjetima otežanog turističkog funkcioniranja. Cilj Baštinske škrinjice je animiranje lokalnog stanovništva u svrhu prikupljanja i očuvanja vrijednog baštinskog materijala. Brojni stanovnici i zaljubljenici u bakarski kraj odazvali su se pozivu turističke zajednice šaljući joj fotografije, stare razglednice, autorske pjesme, priče i zanimljive zapise o raznim povijesnim ličnostima.

U škrinjici su pohranjeni Praputnjarski zapisi te brojne zanimljive priče poput one o slijepom bakarskom vodonoši, Ivanu Čopu, koji je živio u Bakru krajem 19. stoljeća.

Foto: TZ Bakar

Svoje mjesto u škrinjici pronašla je i priča o ženama bakarske obitelji Roberti koje su, više od 150 godina, s koljena na koljeno prenosile i brižno čuvale recept za Bakarsku tortu. Turistička zajednica Grada Bakra u suradnji s pekarom „Vrbnik“ uspjela je oživjeti taj recept i u svoju ponudu uvrstiti „Bakarsku tortu“ – slasticu raskošnog okusa čime se dodatno obogatila gastronomska ponuda Grada Bakra.

Bakar 19 st. – repro Miljenko Šegulja

Zahvaljujemo se cjelokupnom timu agencije Via Mea na odličnoj suradnji, te svim udrugama i pojedincima koji su sudjelovali u realizaciji Tuna festa kojim je započeo izletnički turizam u Bakru. Od srca se zahvaljujemo i svim našim suradnicima i svim dragim ljudima koji su vrijedno punili našu baštinsku škrinjicu. Svi oni zaslužni su za osvajanje ove prestižne nagrade, koja nam je vjetar u leđa da budemo još bolji i kreativniji u daljnjem radu – kazala je direktorica TZ Bakar, Sonja Jelušić Marić.

I.B.