Turistička potrošnja odlična - No, energenti su ugostiteljima triput skuplji

Već ptice na grani znaju da će ovogodišnja turistička sezona po prihodima dobrano nadmašiti sve prethodne, prije svega zbog viših cijena uzrokovanih inflacijom. No, što s cijenama energenata i hrane?

Zbog nikad toliko koncerata u Areni, koja se zato često ranije zatvarala, dnevnih posjetitelja u pulskoj Areni bilo je malo manje nego rekordne godine. No, to se nije osjetilo na potrošnji, pa ni u suvenirnici.

- Nije skupo, 22 kune, u redu je - kaže Renie iz Nizozemske koji je kupio mali keramički suvenir.

- Ove godine smo ostvarili prihod u suvenirnici od milijun i 660 tisuća kuna, prošle godine je bilo oko milijun, čak je to i 4% povećanje u odnosu na 2019., što znači, razvezala se kesa, ljudi troše k'o da im je zadnje - rekao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Terase pulskih restorana i kafića i dalje su pune, glavna sezona još traje

- Cijene su u redu, nije preskupo, otprilike kao u Poljskoj - kaže Camil, gost iz Poljske.

Ni Amerikanci, koji već nekoliko tjedana putuju Hrvatskom, nemaju primjedbi.

- Cijene su malo niže nego kod nas, i alkoholnog i ostalog - kaže gospođa.

- Jedino što smo u Splitu sve plaćali gotovinom, a ovdje posvuda možemo karticom, što nam je mnogo praktičnije - kaže suprug Dean.

Odlična potrošnja, no ugostitelje brinu cijene energenata i hrane.

Potrošnja je rasla već u predsezoni. Prema podacima Komore, u Istri je izdano 30% više računa, a njihova vrijednost bila je 80% veća! A tada još nije bilo inflacije i većih cijena. U Fažani kažu da je potražnja za ribljim jelima nikad bolja.

- Definitivno najbolja do sada, bolja i od rekordne 2019. Iza mene terase su pune, kako kod nas, tako i u cijeloj Fažani. Gosti su opušteni, traži se stol više, kao što vidite, čekaju u redu da dobiju stol - rekao je u Fažani ugostitelj Almir Mahmutović.

No, energenti su ugostiteljima triput skuplji, nabavna cijena namirnica barem za 20%.

- Ujutro je jedna cijena, već popodne je kunu, dvije, tri skuplje, tako da čim dođe nova tura, to se diže. Sezona je u redu, mislim da je bolja, ali moramo se čuvat jer ne znam kakve će nam biti druga i treća jer postajemo skupi - zabrinut je Dušan Černjul, ugostitelj u Šišanu.

Dok se ugostitelji domišljaju kako ostati konkurentni, a istodobno zaraditi, krovna udruga hotelijera od države očekuje kompenzacijske mjere kojima bi se ublažila poskupljenja. Ističu kako će u suprotnome biti ugroženi ne samo profitabilnost i investicijski ciklus, nego i opstojnost poslovanja, piše HRT.

Z.G.