Turiste na otoke privlači ne samo topla jesen, već i mir zbog kojega ustvari i dolaze

Turiste na otoke u Hrvatskoj i dalje privlači toplo i sunčano vrijeme. Na Braču ih još dosta ima. Iako je broj aktivnosti kojima se mogu ustvari priključiti sve manje, gostima to, čini se, odgovara, jer su zbog mira i došli. Supetarska turistička zajednica od početka godine bilježi gotovo 600.000 noćenja, što je 28% više nego lani, a i listopad je iznad svih očekivanja.

Laurenz tako opisuje da ujutro obično popiju kavu, doručkuju, potom odu do plaće. Nije baš toplo kao ljeti, ali se, kaže, može plivati i roniti.

Ira dodaje da ne dolaze ljeti jer je prevruće i ima previše ljudi, a jesen i proljeće su im baš savršeni.

Život na otoku je usporen, ali to ne znači da je turistima dosadno. Ximena iz Čilea kaže da su već posjetili Pučišća i Bol, prošli cijeli otok i kušali lokalnu hranu.

Sanja Sinovčić Lovrinović vlasnica je triju luksuznih vila za odmor u Mircima.

- Gostiju još ima. Oni žele mir i privatnost, a kad izađu vole potrošiti. Gotovo svaka grupa tražila je informacije o destinaciji, o izletima - dodala je.

Mirca, Supetar, Škrip, i Splitska u listopadu bilježe 33% više dolazaka nego lani. Martina Rendić, direktorica Turističke zajednice Supetar, zadovoljna je tim podacima.

- Gostima je to mir i guštanje, ali i nama nakon sezone - kazala je.

Uživa se i malo zapadnije. Već nekoliko godina kraj sezone u Sutivanu rezerviran je za lov na lignje. Sreće ovoga puta nije bilo. Ulovljeno je malo više od šest kilograma liganja, a od ukupno 33 ekipe - njih 14 nije ulovilo ništa. Zato su se svi dobro zabavili i uživali u ranojesenskoj otočnoj čaroliji, piše HRT.

I.G.