Tuljan napao i ugrizao više ronioca

Grupa ronilaca na lokalnom ronilačkom čarter brodu u Cape Townu zatražila je hitnu pomoć nakon što je tuljan ugrizao nekoliko ronilaca.

Glasnogovornik Nacionalnog instituta za spašavanje na moru (NSRI) izjavio je da su bolničari i zdravstveni djelatnici pomogli roniocima, a samo jedna Portugalka prevezena je u bolnicu zbog ozljeda i nalazi se u stabilnom stanju, prenosi SCUBAlife.

U ovom incidentu ozljede su zadobili i jedan francuski te jedan brazilski ronilac, ali se radi o lakšim ozljedama pa nisu hospitalizirani. Navodno ih je jedna tuljanica napala tijekom ronjenja i ponavljala je svoj napad te izdvajala ronioce iz grupe i grizla ih.

Ovaj događaj zaista nije uobičajen jer su tuljani obično prijateljski raspoloženi, ali podsjeća nas da se ipak radi o divljim životinjama u čiji okoliš mi ulazimo nepozvani i moramo biti oprezni.

Ako naiđete na tuljana dok ronite, a on se ponaša neprijateljski, kesi zube i kreće prema vama, nemojte ga pokušati zastrašiti. Najbolje je ostati smiren i izbjegavati nagle pokrete. Polako se odmičite i dajte tuljanu dovoljno prostora kako se ne bi osjećao ugroženim, ali mu ne okrećite leđa.

D.G.