Tucaković: "Razvoj i uporaba novih tehnologija sigurno će smanjiti opasnost od izbijanja šumskih požara"

U Centru za obuku interventnih službi Primorsko-goranske županije u Šapjanama započelo je provođenje demonstracijskog pilota u sklopu Eu projekta SILVANUS.

Ovaj projekt u koji je uključen 49 partnera ima za cilj stvoriti platformu za upravljanje šumskim požarima koji su sve veća globalna prijetnja. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković uvodno se obratio i poželio dobrodošlicu u Republiku Hrvatsku svim partnerima ovog hvalevrijednog projekta.

- Razvoj tehnologija, smanjenje rizika od katastrofa i uporaba novih tehnologija sigurno će smanjiti opasnost od izbijanja šumskih požara - kazao je Tucaković i dodao kako je razmjena iskustava i tehnologija vrlo bitna te svi rade na najvišoj razini razvijajući zajedničku platformu.

- Želimo da ovaj centar u Šapjanama postane centar izvrsnosti. Prije nekoliko godina je bila šuma, a sada je jedan reprezentativan objekt. Želim da se ovdje ugodno osjećate i da razmjena iskustava budu na najvišoj razini te uspješno provođenje sutrašnje vježbe - kazao je Tucaković.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac izrazio je zadovoljstvo što je baš ova županija domaćin ovog velikog i značajnog projekta Silvanus.

A.B.

U sklopu prvog dana pilota održavaju se prezentacije koje uključuju teme od Programa aktivnosti u provođenju posebnih mjera od zaštite od požara od interesa za RH, Sustav zaštite od požara u Primorsko-goranskoj županiji i Zaštitu od požara u Parku prirode Učka, Sustav videonadzora u RH, korištenje robota i dronova u gašenju požara raslinja, funkcioniranje modernih komunikacijskih sustava. Paralelno s prezentacijama radi se i provjera opreme i druge pripreme za pilot demonstraciju.

U sklopu sutrašnjeg provođenja pilota demonstrirat će se gašenje požara, funkcioniranje rada izdvojenog zapovjednog mjesta te nadzor i razmjena podataka s dronovima kao i gašenje požara s robotima.