Tržišna i turistička inspekcija u pet dana nadzora dvojnog iskazivanja cijena, utvrdile 285 prekršaja

Tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata u ponedjeljak su započele s inspekcijskim nadzorima dvojnog iskazivanja cijena - u kunama i eurima, a u pet dana utvrđeno je 285 povreda odredbi Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, priopćio je danas Državni inspektorat.

Tržišna inspekcija obavila je 515 inspekcijskih nadzora nad poslovnim subjektima koji su obveznici dvojnog iskazivanja cijena prema potrošačima. U području trgovine obavljeno su 352 inspekcijska nadzora, dok su 163 nadzora obavljena nad raznim pružateljima usluga, kao što su frizerske, usluge popravka i slično.

Ukupno je utvrđeno 179 povreda odredbi Zakona. U 89 slučajeva poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene (neiskazivanje maloprodajne cijene u eurima i/ili neiskazivanje cijene za jedinicu mjere u eurima), u 81 slučaju utvrđeno je neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja konverzije (poslovni subjekt u poslovnim prostorijama nije iskazao fiksni tečaj konverzije ili ga je iskazao nepravilno, primjerice tečaj nije iskazan u punom brojčanom iznosu), šest povreda odnosilo se na neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije, a tri povrede su se odnosile na to da poslovni subjekt nije pravilno preračunao novčane iznose sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje.

Turistička inspekcija je obavila ukupno 295 redovnih inspekcijskih nadzora, a utvrđeno je 106 povreda odredbi Zakona. 71 povreda se odnosila na to da poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene, 28 povreda odnosilo se na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja konverzije, a sedam na neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

- Inspektori su poduzeli zakonom propisane mjere. Napominjemo kako je čl. 89. Zakona omogućena primjena načela oportuniteta, u slučajevima utvrđenog prekršaja prvi put i to ako nadzirana osoba tijekom nadzora otkloni nepravilnosti i nedostatke utvrđene u nadzoru ili u kratkom primjernom roku - poručuju iz Državnog inspektorata.

Kažu kako je cilj ovih nadzora kojima su obuhvaćeni poslovni subjekti koji su obveznici dvojnog iskazivanja cijena robe i usluga odnosno trgovci, ugostitelji i drugi pružatelji usluga - prije svega zaštita i informiranje potrošača, te da se nadzorne aktivnosti nastavljaju i u narednom razdoblju, prenosi HRT.

I.G.