Trpovi spašavaju koralje diljem svijeta - a sve ih je manje!

Znanstvenici su u tropskim predjelima Tihog Oceana ustanovili direktnu vezu između trpova i zdravlja koralja!

Tko god je mislio da trpovi samo besposleno leže na morskom dnu taj se gadno prevario jer trpovi imaju itekako veliku ulogu u očuvanju "zdravlja mora". Konkretno, izgleda da direktno utječu na zdravlje koralja diljem svijeta i to tako što kontroliraju "zbivanja" u sedimentu kojim se hrane i kojeg svojim izmetom obogaćuju i time sprječavaju obolijevanje i posljedično umiranje koralja, navodi Eos.

Upravo tako, hrpa ovih simpatičnih trpova i njegov odnos sa sedimentom koji znači i hranjenje i pražnjenje stvaraju biokemijsku reakciju koja za posljedicu ima bogatiji i zdraviji sediment te iste takve koralje, potvrdilo je još jedno u nizu istraživanja. Ovoga puta istraživanje je bilo u režiji biologa Marka Heya s Instituta u Georgiji. On je svoju teoriju potvrdio analizirajući podmorje oko udaljenih Pacifičkih otoka.

Trpovi su zaista heroji podmorja, posebno koralja, no problem je u tome što ih zahvaljujući nama ljudima ima zaista sve manje. Vadi ih se previše, najčešće u prehrambene svrhe, pa nekad brojna populacija u plitkim dijelovima oceana sada više i nije tako brojna. Time stvaramo biološku prazninu koju je nemoguće nadomjestiti i direktno utječemo na koraljni ekosustav.

Trpovi čak posjeduju sposobnost obrane koralja od posljedica klimatskih promjena tj. posljedičnog zakiseljenja oceana! Kakva divna stvorenja i istinski podmorski junaci!

Ključno je stoga podići svijest o važnosti trpova kao čuvara cijelih morskih ekosustava. Kako u oceanima tako i kod nas na Jadranu!

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

NESTAJU TRPOVI: Organizirani kriminalci pustoše dno Jadrana | | Morski HR
Organizirane skupine švercera trpovima, školjkašima i drugim morskim organizmima već godinama sustavno uništavaju dno Jadrana kako bi zadovoljili jezike gurmana širom svijeta, osobito Azije. Na
Obični trp (Holothuria tubulosa)
Često smo svjedoci u zadnjih par godina da se u raznoraznim medijima pojavljuju vijesti o zapljeni ilegalnog ulova trpova. Naime u nekim zemljama svijeta (prvenstveno Azije) sušeni trp krasi epitet vrlo vrijednog prehrambenog artikla u nutritivnom i afrodizijačkom smislu. Kako su te države većinom svoje resurse uništile što preizgradnjom obale,