Troje ozlijeđenih, više požara i oštećenja imovine zbog masovnog ilegalnog korištenja pirotehnike u Splitu

Navijačka skupina Torcida u utorak je proslavila svoj 70. rođendan. Barem su tako najavili, jer s obzirom da prema aktualnim epidemiološkim mjerama nisu dozvoljena veća okupljanja u gradu, slavlje su Splićani nastavili iznad grada. I to na najopasniji mogući način, masovnim ilegalnim korištenjem pirotehnike od kojih su posljedice vidljive već ujutro u prvom izvještaju splitske policije, koja očito u ovom događaju vidi ne vidi veći problem. Što je zapravo napravila splitska policija da zaštiti građane od ozbiljne ugroze po živote, zdravlje i imovinu i radi li se o ozbiljnom sigurnosnom propustu?

Na području Splita, sinoć između 23:10 i 00:30 sati došlo je do izbijanja nekoliko požara u kojima su oštećene izolacije na krovovima na četiri zgrade i oštećeno je jedno osobno vozilo.

Uslijed korištenja pirotehnike ozlijeđene su tri osobe (jedan muškarac je zadobio tešku tjelesnu ozljedu, a dvojica lakše tjelesne ozljede, sva trojica su nakon pružene liječničke pomoći otpušteni iz bolnice). U odnosu na događaje u kojima su nastala oštećenja imovine provest će se izvidi, izvijestila je Splitsko-dalmatinska policija, koja nadalje u izvještaju tvrdi da “nisu zabilježeni neki drugi značajniji negativni sigurnosti događaji” i da “na području drugih gradova, općina i mjesta  nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama i materijalnoj šteti”.

Pošto splitska policija ne bilježi “značajnije negativne sigurnosne događaje”, a iznad glava im je gotovo sat i pol vremena bio Bejrut u najgorim ratnim okršajima, pitali smo glasnogovornicu splitske policije, da nam to i potvrdi.

Je li prijavljeno korištenje pirotehnike i prema vašim informacijama tko je jučer koristio ilegalna pirotehnička sredstva?

– Nismo imali prijavljana javna okupljanja. Odluka je na snazi o epidemiološkim mjerama, pa okupljanja nije moglo ni biti.

Ali nisam vas pitao o okupljanjima, naime iznad Splita se jučer “okupilo” na tisuće eksplozivnih i pirotehničkih sredstava za koja trebaju dozvole i policija bi trebala biti upućenja u njihovo korištenje.

– Imali smo u vidu javno objavljenu objavu obilježavanja rođendana. Navijačka skupina je to objavila, ali nije bilo javno okupljanje.

Jeste li priveli nekoga zbog ovih radnji?

– Provodimo izvide ali nismo.

S obzirom da je u javnom prostoru najavljeno ovakvo što, zašto policija nije preventivno reagirala ili smatrate normalnim ovakvu masovnu i nedozvoljenu upotrebu sredstava s kojima su doista ugroženi ljudi, njihovo zdravlje i imovina?

– Zabilježili smo ozlijeđene 3 osobe, jedna s teškim tjelesne ozljede i sva trojica su nakon pružene liječničke pomoći otpušteni iz bolnice. S tim u vezi provodimo izvide.

Dobro, to ste poslali u priopćenju, no je li policija aktivno reagirala na organizatore ovih opasnih radnji?

– Bili smo nazočni na terenu u sklopu svojih redovitih zadaća. Provodimo izvide Ne možemo vam dati više informacija o tome kakve izvide provodimo.

Mogu li se građani osjećati sigurnima u Splitu?

– Mogu – zaključila je glasnogovornica splitske policije Antonela Lolić.

Radi li se o propustu policije ili ozbiljnom presedanu na štetu zdravlja, imovine i života građana? Upit smo poslali i Ministarstvu unutarnjih poslova, jer nakon ovakve “proslave rođendana” jedne navijačke skupine, legitimno se možemo zapitati: uživamo li doista “sigurnost i povjerenje”, u krilatici kojom se toliko često hrvatska policija želi javno predstaviti?

J.G.