Trogirski stadion uvršten na listu najljepših svjetskih stadiona

TROGIR – Okružen zaštićenim spomenicima kulture s pogledom na more, trogirski stadion Batarija uvršten je na popis najljepših svjetskih stadiona.

Batarija je dom Nogometnog kluba Trogir, osnovanog 1912. godine. Stadion doslovce okružen zaštićenim spomenicima kulture – sa sjeverne i južne strane omeđuju ga tvrđava Kamerlengo i kula sv. Marka, dok je zapadno od stadiona smješten Marmontov glorijet, kameni spomenik u obliku šesterokuta.

Neobičan izgled i jedinstvenu lokaciju prepoznala je i svjetski poznata produkcijska kuća CWMNIDA, koja je u svoj serijal od četiri epizode uključila i Batariju, na kojem se tijekom snimanja igrala utakmica između NK Trogir i NK Omladinca iz Vranjica. Trogirski stadion našao se tako u društvu nekih od najpoznatijih stadiona na svijetu, poput Anfielda u Liverpoolu, Croke Parka u Dublinu, Olympic Stadiuma u Seulu, Sapporo Domea u Japanu i mnogih drugih.

Televizijska produkcija putuje svijetom kako bi upoznala ove spektakularne sportske lokacije, a na svom putovanju otkrivaju kulturu, povijest, arhitekturu i dizajn svakog stadiona te upoznaju ljude koji oživljavaju ove nevjerojatne građevine. Seriju od četiri epizode sponzoriraju BBC ALBA, S4C i TG4, južnokorejski JTV i kineski LIC. Turistička zajednica grada Trogira pomogla je produkciji u snimanju lokacije te pružila drugu tehničku i logističku podršku.

K.B.