Trogirski škver kroz oči umjetnika

TROGIR – Muzej grada Trogira poziva vas na izložbu “Škver” Vilima Halbärtha koja se otvara u srijedu, 1. rujna, s početkom u 20 sati. Riječ je o izložbi instalacija, za čiju inspiraciju je poslužio – trogirski škver.

Za autora, Vilima Halbärtha, rođenog Trogiranina, škver predstavlja jedan veliki atelijer u kojem je umjetnost moguća i prisutna na svakom koraku. Djelujući u takvom prostoru on stvara umjetnost u raznim medijima, od fotografije, preko skulpture do grafita. U pitanju je umjetnost koja je društveno angažirana jer skreće pozornost na ono što mnogi ignoriraju i odbijaju sami sebi osvijestiti.

Foto: Muzej grada Trogira

Ne tako davno, Brodotrogir je bio državno poduzeće koje je projektiralo i izgradilo neke od najkvalitetnijih brodova u svijetu i kao takvo hranilo čitave obitelji Trogira i okolice koja njemu gravitira. Danas je škver privatna tvrtka koja zapošljava nekoliko stotina ljudi. Ove i brojne druge promjene unutar nekadašnjeg hranitelja ovog dalmatinskog gradića inspirirale su umjetnika da kreira ovakvu izložbu.

Instalacije koje će biti predstavljene na izložbi u Muzeju grada Trogira, predstavljaju samo djelić umjetnikova iskustva škvera, kojeg je prikazao pomoću skulpture i instalacije koja se sastoji od zvuka, svjetla, mirisa i okusa.

Detalje o izložbi možete pronaći na web stranici Muzeja grada Trogira.

K.B.