Trogir ostvaruje znatno bolje turističke rezultate nego rekordne 2019., međutim, Skandinavci otkazuju letove

TROGIR – Trogir, unatoč svim nedaćama i inflaciji, ostvaruje bolje turističke rezultate nego do sad rekordne 2019. U prvih 10 dana srpnja razlika je čak osjetna – oko 5 posto. Idućeg tjedna, kada završava međunarodno priznata Opera Selecta, očekuju se još bolji rezultati.

Ni vrelo sunce ne može zaustavit horde gostiju u gradu UNESCA. Ali brinu ih visoke cijene.

– Bilježimo u prvih deset dana porast u noćenjima od 6 posto i u dolascima 5 posto u odnosu na prvih deset dana srpnja 2019. – rekao je Marin Piveta, direktor TZ-a Trogir.

Kažu nam u Trogiru da mnogobrojne manifestacije privlače nove goste, a glasovita Opera Selecta kao kulturni brend grada sa svojim mega-zvjezdama klasične glazbe, pravi je magnet za publiku.

– Posebno smo sretni i ponosni što smo ove godine po prvi put u Hrvatsku doveli svjetski poznatu sopranisticu Olgu Peretyatko koja će 20.7 nastupiti u prostoru Kule Kamerlengo, istaknuo je Vinko Buble, predsjednik Udruge “Opera selecta”.

I bilo bi sve sjajno da skandinavske avio-kompanije nisu uoči visoke sezone počele s otkazivanjem letova zbog štrajka osoblja. Tako su Šveđani i Norvežani zapeli s prtljagom u svojim zračnim lukama.

Oko 30 posto Skandinavaca već je otkazalo putovanje, veći dio ipak se upustio u avanturu vožnje automobilom 2500 km do Jadrana. Njihov broj ipak nije toliko velik da bi utjecao na sjajne turističke rezultate Trogira, no nakon dvije godine stresa zbog COVID-a, putničke agencije opet su upale u probleme, piše HRT.

Z.G.