Tribunjski školarci napravili dvije tisuće biokugli za oporavak bioraznolikosti podmorja

TRIBUNJ - Tribunjski školarci znaju da treba čuvati more i morski okoliš - zasukali su stoga rukave i napravili gotovo dvije tisuće biokugli. Za njih kažu da su čuvarice mora jer hraneći se otpadnim tvarima u okolišu, pridonose obnovi bioraznolikosti podmorja. Na taj način čisti se podmorje duž cijele obale. 

Vraćaju život u podmorje. "Jedu" štetne tvari i čiste nezdravi, onečišćeni okoliš.  Jedna biokugla "pokriva" jedan četvorni metar plavetnila. "Izgrudat" će se tribunjsko, kada se osuše.

- Postupnim rastapanjem bio-kugla efektivni mikroorganizmi EM-1 pročišćuju morsko dno i stvarajući kisik. To je prirodna mikrobiologija čija je uloga održavanje prirodne ravnoteže - kaže za HRT Matea Lovrić, upraviteljica ribarske zadruge u Tribunju.

Japanski je to patent, star 50 godina. Bioformulu za zdravi ekosustav danas primjenjuje više od 140 zemalja. Uz Hrvatsku!

- Ove kugle se rade od gline koje u sebi sadrže mikroorganizme i bokashi, to je ovaj prah, rekla je Sara iz Tribunja.

Koktel efektivnih mikroorganizama EM-1 neškodljiv je za slani svijet. Dokazi su diljem planeta!

- One mogu jako dobro očistit more tako što će ovi dobri mikroorganizmi pojesti sve loše, štetne bakterije u moru, objašnjava Enej iz Tribunja.

Poboljšava se tako kakvoća mora. Potiče razvoj flore i faune. A za zelenu akciju Tribunj je u niskom startu. Uvijek! Jer za more i od mora živi. Štiteći more, štitimo i njegove stanovnike i sebe. No zaludu je nekima govoriti.

- Moj tata je ribar. Puno smeća izvadi u moru kada lovi ribe, kaže Marijeta iz Tribunja. Lijepi plavi Jadran služi i dalje kao kanta za smeće. NEMOJMO više! - apeliraju ekolozi.

- Akcije čišćenja se organiziraju svake godine po nekoliko puta i iako su česte, smeća je u moru tako reći sve više i više, zaključio je Nikola Perkov-Stipičin, iz TZ općine Tribunj.

Morski deponij čuvari dubina najprije će očistiti. Tek će onda biokuglama zasuti tribunjsku valu. Za budućnost podmorja! 

D.G.