Tri nerazvikane plaže u Hrvatskoj našle se na popisu 40 najljepših u Europi

Kako se bliži ljeto, tako su i sve intenzivnija istraživanja gdje bi Europljani mogli na odmor ove godine. Neki se drže standardnih i iskušanih odredišta, dok drugi vole istraživati do sad manje poznato. Upravo takvih 40 plaža sastavili su putopisci britanskog Guardiana, a na njima su se našle tri plaže iz Hrvatske.

Plaža Krivica – Veli Lošinj

Možda upravo činjenica da morate pješačiti 30-ak minuta stjenovitom stazom – i opet nazad – čini šljunčanu plažu Krivice posebnom. Nagrada je bistro, duboko tirkizno more u zaštićenoj uvali obrubljenoj borovima, i samo s jedrilicama u uskom kanalu koje vam čine društvo.

Lošinj, dugi, deformirani otok u Kvarnerskom zaljevu, jedno je od najmirisnijih hrvatskih mjesta, s nevjerojatnom obiljem samoniklog bilja.

Uvala Krivica – Foto: HTZ

Plaža Divna – Pelješac

Opravdajući svoj naziv – prekrasna plaža – Plaža Divna nalazi se na sjevernoj obali poluotoka Pelješca, s borovima obraslim brežuljcima koji okružuju malu šljunčanu uvalu.

Postoji nekoliko sjenovitih mjesta, a morski život između plaže i malenog otočića okrenutog prema zaljevu omogućuje sjajno ronjenje.

Foto: Zbigniew Dusza / Facebook

Mlini – Paklinski otoci

Oni koji posjećuju Hvar i žele promjenu krajolika neka se taxi brodom odvezu do uvale Mlini na jednom od Paklinskih otoka, Marinkovcu.

Ova šljunčana plaža s mirisom borova pruža prekrasan opušteni zrak, uz najam ležaljki i restoran na plaži. Kao i na svim hrvatskim šljunčanim plažama, zaštitne cipele za plivanje učinit će stvari ugodnijim, a nevjerojatno bistra plavo-zeleno more tjera ljude na ronjenje satima.

Foto: Facebook

Među ostalih odabranih plaža, nalazi se 7 plaža u Grčkoj i isto toliko u Francuskoj, po 5 u Španjolskoj, Portugalu i Italiji, 2 u Irskoj, po 1 u Njemačkoj, Nizozemskoj, Turkoj, Albaniji i Crnoj Gori.

D.G.