Trenuci nas dijele od spajanja Hrvatske!

KOMARNA/BRIJESTA – Večeras će biti spojen posljednji segment konstrukcije Pelješkog mosta čime će on biti u cijelosti spojen i povezati kopno kod Komarne u blizini Stona s Brijestom na pelješkoj strani, što označava dugo očekivano povezivanje teritorija Republike Hrvatske.

165. segment polako dolazi na svoje mjesto. S Pelješkog mosta ori se pjesma, prve barke stanovnika već su tu, polako se vezuju i čekaju večerašnju svečanost. Pelješki most je postao glavna atrakcija i turistima koji s nestrpljenjem čekaju svečanost.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković objavio je na Facebooku da je postavljen posljednji segment konstrukcije Pelješkoga mosta.

“Večeras hrvatski teritorij postaje jedinstven. Pelješki most povezuje

. Ponosni smo i hvala svima!”, napisao je Plenković.

https://twitter.com/AndrejPlenkovic/status/1420443333311279110?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1420443333311279110%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.glasistre.hr%2Fhrvatska%2Fpovijesni-trenutak-odbrojavaju-se-posljednji-trenuci-do-povezivanja-hrvatske-peljeskim-mostom-736704

O večerašnjem spajanju posljednjeg segmenta Pelješkog mosta  čime će se hrvatski  jug spojiti s ostatkom zemlje, u RTL-u Danas govorio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

– Osjećamo se svi ugodno i sretno i zadovoljno jer je ovo veliki dan. Spaja se hrvatski teritorij nakon više od 300 godina, a spajamo i Pelješki most, jedan od najvećih mostova u Europi. Znamo što on znači za Hrvatsku –  kazao je Butković.

Sljedeće godine do lipnja trebali bi biti napravljeni svi radovi, rekao je ministar.

– Neće biti naplate cestarine i mostarine nikada. To je bio uvjet kod europskog financiranja. Hrvatske ceste će upravljati mostom, održavati ga i nikakvih problema oko toga neće biti. Nakon ovoga se projekt privodi prema kraju – kazao je.

Najavio je i da večeras stižu premijer Andrej Plenković te nekoliko ministara.

– Red je da je tu predsjednik Vlade, najodgovorniji je i najzaslužniji jer je pomogao u ključnim trenucima. Imali smo određenih problema s BiH i onda je trebalo, budući da je bilo EU financiranje osigurano, razgovarati s Europskom komisijom da se to ne zakomplicira, predsjednik je dao ruke. Operativno smo se bavili tim projektom najviše i da to ovako veličanstveno izgleda – kazao je ministar Oleg Butković.

San o povezivanju Hrvatske traje desetljećima, a rasplamsavao se godinama, da bi u veljači 2017. Vlada usvojila odluku o financiranju projekta Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom, koja je vezana za izgradnju Pelješkoga mosta, projektnu dokumentaciju i sufinanciranje sredstvima Europske unije. Ta je odluka bila preduvjet za realizaciju ključnog projekta koji će obilježiti iduće godine.

No i prije toga, još u svibnju 2013. godine, Europska komisija naručila je predstudiju izvodljivosti koja je pokazala kako je Pelješki most najbolje rješenje kako bi se povezao jug Hrvatske s ostatkom države.

D.G.