Treći dan bura stvara probleme u prometu prema Kvarneru – Na autocestama prema moru samo s osobnim vozilima

Bura treći dan ograničava promet prema kvarnerskim otocima, a danas na autocestama prema moru i nekim prometnicama uz more, dozvoljen je promet samo za osobna vozila, izvijestio je Hrvatski autoklub. Državni hidrometeorološki zavod izdao je i upozorenje za pomorce i nautičare.

Do kraja dana Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveni alarm za Velebitski kanal zbog olujne bure s mogućim udarima vjetra od 40 do 80 čvorova, odnosno 75 do 150 kilometara na sat. Narančasti meteoalarm objavljen je za riječku regiju, Kvarner i Kvarnerić te za Sjevernu Dalmaciju, gdje se također očekuje jaka bura.

“Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, upozoravaju iz DHMZ-a.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su:

  • trajektna linija: Prizna-Žigljen;
  • katamaranske linije: Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Novalja-Rab-Rijeka.

DHMZ je izdao upozorenje za nautičare i pomorce

Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana mjestimični udari bure 35-60, u Velebitskom kanalu do 80 čvorova. Sredinom dana i poslijepodne na južnom i dijelu srednjeg Jadrana mjestimični udari juga, navečer na otvorenom moru sjeverozapadnog vjetra, 35-45 čvorova. Navečer i u noći more na otvorenom ponegdje 5. Ponegdje nevere.

Zbog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su:

  • autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Karina);
  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar);
  • državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
  • Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene;
  • Paški most.

Na lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica i Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Mogući su odroni.

D.G.