'Trećemajci' obilježavaju svečano porinuće broda u subotu, 17. veljače - Pozvani su svi!

Brodogradilište 3. maj poziva građane na svečano porinuće novog broda Algoma Endeavour, novogradnje 527, u subotu, 17. veljače, s početkom u 12 sati. Čeka se plima, jer je samoiskrcavajući brod za prijevoz rasutog tereta najveći ikad porinut s tog navoza, a na feštu su pozvani svi.

Samoiskrcavajući brod za prijevoz rasutog tereta, dužine je 225 metara, nosivosti 29 tisuća i 300 tona, a plovit će kanadskim Velikim Jezerima. Za građane će u subotu, 17. veljače, od 11 sati biti otvoren zapadni ulaz u brodogradilište, iz smjera stadiona Kantrida, najavio je direktor 3. maja Edi Kučan, prenosi Radio Rijeka.

Uskoro porinuće novogradnje 527. - Zbog završetka izgradnje u 3. maju uvedeno krizno upravljanje
U brodogradilištu 3. maj uskoro se očekuje porinuće novogradnje 527. Riječ je o brodu za prijevoz rasutog tereta za kanadsku Algomu, a rok isporuke istječe sredinom lipnja. Zbog završetka izgradnje u 3. maju početkom godine uvedeno je i krizno upravljanje, ujedno i uvjet Vlade za odobrenje državnih jamstava. Trećina je

Riječ je o brodu koji je dug koliko i sam navoz, zato će samo porinuće biti posebno atraktivno, rekao je Kučan koji tumači da je i sam navoz pomno obnovljen i pripremljen za ovaj poduhvat, za koji je potrebno i visoko more, a plima je ove subote najavljena od podneva do 13 sati i 30 minuta.

Brod je impozantan, a njegova gradnja ima tešku i dugu povijest. Brod je bio dio stečajne mase Uljanika, pa je ugovor za njegovu gradnju od 2018. obnavljan u više navrata. I na aktualnom tržištu ima puno poremećaja, bilo je teško držati se financijskih i vremenskih okvira, rekao je Kučan koji je ipak uvjeren u uspjeh i primopredaju broda sredinom lipnja ove godine.

Trećemajci na porinuću očekuju velik broj Riječana i drugih građana Hrvatske.

A.N.