Trebamo li tijekom grmljavine isključiti elektronske uređaje?

Uvriježeno je mišljenje i često čujemo da je opasno da naši elektronoski uređaji u kući budu uključeni tijekom grmljavinskog nevremena. Je li ovo mit ili pak istina? Naime, prema stručnjacima, zaista bismo se trebali pridržavati ovog savjeta, a u tekstu ćemo otkriti i zašto.

Iako zapravo nije neophodno da isključite baš sve elektronske uređaje u svom domu i sjedite mirno u mraku dok oluja prođe, postoje neke mjere koje možete poduzeti kako munje ne bi nanijele ozbiljniju štetu vama, ili pak uređajima koje posjedujete.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Nemojte prati posuđe i rublje i ne kupajte se kad vani grmi, kažu stručnjaci

Grmljavina i munje su zaista valjan razlog da se odmorite od kućnih poslova, barem dok oluja ne prođe. Naime, metalne cijevi koje prenose vodu do različitih uređaja u vašem domu su odlični provodnici struje, zbog čega se preporučuje da se suzdržite od pranja suđa ili veša, ali čak i tuširanja tijekom grmljavine.

Ako ne morate, ne koristite fiksni telefon

Grmljavina, prema stručnjacima, i nije vrijeme za ćaskanje telefonom. Ako bi munja na primjer udarila u telefonski stup, to bi moglo izazvati električni udar koji bi telefonskim linijama stigao i do vas. Bežični i mobilni telefoni, s druge strane, sigurni su za korištenje za vrijeme munja i grmljavina.

Srtručnjaci preporučuju isključit iz struje sve elektronske uređaje

Struja naravno putuje električnim žicama, kablovima i utikačima, zbog čega je potrebno isključiti elektronske uređaje, ne samo da biste zaštitili sebe od strujnog udara, već i da biste sačuvali uređaje od kratkog spoja ako bi kojim slučajem udario grom u blizini vašeg doma i izazvao preopterećenje napona. Laptopi, tableti i elektronski čitači su sigurni za uporabu u zatvorenom prostoru sve dok nisu priključeni na punjače, piše City Magazine.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PRIRODNI FENOMENI Što su munje, grmljavina ili grom iz vedra neba? | | Morski HR
Ljeto je godišnje doba kada su nad našim područjima grmljavinske nestabilnosti relativno česte, osobito kada ljeto obilježavaju česti prodori vlažnog zraka, kao što je to slučaj u dosadašnjem tijeku