Tražeći podmornicu u crnogorskom podmorju, Francuzi zalutali u hrvatske teritorijalne vode

Francuska ratna mornarica uplovila je svojim brodom-bazom za protuminske ronioce “Pluton“ u crnogorsko teritorijalno more, gdje će sonarima snimati podmorje u potrazi za davno potonulim objektima koji su od interesa za ratnu mornaricu.

Francuzi su u potrazi za olupinom francuske podmornice “Monge“ koja je u južnom Jadranu stradala tijekom Prvog svjetskog rata, pišu crnogorske Vijesti, iako službeno priopćenje tamošnjeg ministarstva obrane o tome nije reklo niti riječi.

– Tijekom boravka u unutrašnjim morskim vodama planirano je da brod ‘Pluton’ obavi znanstveno istraživanje te hidrografska mjerenja podmorja Crne Gore. U navedene aktivnosti uključeni su ronioci Regionalnog centra za podvodno razminiranje i obuku ronilaca RCUD, kao i predstavnici Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore. Mornarica Vojske Crne Gore će pružiti podršku prilikom realizacije ovih aktivnosti – poručili su iz crnogorskog Ministarstva obrane.

No crnogorski portal Vijesti je doznao da Ratna mornarica Francuske traga za podmornicom “Monge“ koja je u južnom Jadranu stradala tijekom Prvog svjetskog rata, a na kojoj je poginuo i njezin zapovjednik i jedan od francuskih nacionalnih heroja, poručnik Roland Morillot.

Te kobne noći 29. prosinca 1915. godine podmornica Monge punila je baterije u površinskoj plovidbi. Otprilike 15 milja jugoistočno od Boke Kotorske na nju je naletjela austrougarska krstrica „Helgoland“ , koja ju je udarila pramcem i pritom nanijela teška oštećenja. Francusku podmornicu koja je počela tonuti, s nekoliko topovskih hitaca dokrajčio je austrougarski razarač “Balaton“. Zapovjednik Morillot, u maniri starih kapetana, odbio je napustiti “Monge“ te je potonuo sa svojim brodom na dno Jadrana. Pored njega, stradala su još dva Francuza, a 25 preživjelih spasili su austrougarski ratni brodovi.

Francuska Ratna mornarica kasnije je čak trima svojima podmornicama dala ime Rolanda Morillota, a njegovim imenom zove se i Centar za obuku posada nuklearnih podmornica.

Francuzi ušli u hrvatske teritorijalne vode

Brod “Pluton” boravi u crnogorskim vodama u pratnji remorkera PR-41 Mornarice Crne Gore, a početkom tjedna napravio je mali incident. Dobro upućeni izvor portala Vijesti ističe da su ova dva broda u utorak ujutro na trenutak zašli i u hrvatske teritorijalne vode, zbog čega je odmah propisno reagirala hrvatska Obalna straža i radio vezom ih upozorila da se vrate na crnogorsku stranu morske granice pred Boku Kotorsku.

K.B.