Trajektno pristanište u Sućurju nazvat će se po Anti Franičeviću, poginulom pripadniku HRM-a

SUĆURAJ – Udruga veterana Hrvatske ratne mornarice u suradnji s općinom Sućuraj na otoku Hvaru pokrenula je inicijativu da se novo trajektno pristanište u tom mjestu nazove po poginulom pripadniku Hrvatske ratne mornarice kapetanu korvete Anti Franičeviću.

U sklopu realizacije Odluke Općinskog vijeća općine Sućuraj o određivanju imena novom trajektnom pristaništu, proteklog je tjedna održano i svečano postavljanje spomen obilježja.

Foto: Dalmatinski portal / Udruga Veterana HRM-a

Kapetan korvete Ante Franičević je zajedno s pripadnikom Hrvatske ratne mornarice Ivanom Matićem i djelatnicima brodogradilišta Greben iz Vele Luke Željkom Županovićem i Daliborom Zokićem sudjelovao u akciji oduzimanja broda bivše Jugoslavenske ratne mornarice, desantno jurišnog čamaca DJČ 112, prvog ratnog broda koji je podigao zastavu Republike Hrvatske odnosno Hrvatske ratne mornarice, piše Dalmatinski portal.

Foto: Dalmatinski portal / Udruga Veterana HRM-a

Sama akcija oduzimanja broda i njegovog prebaziranja iz brodogradilišta Greben u Veloj Luci do ušća rijeke Cetine kod Omiša izvršena je noću, s plovilom upitne tehničke ispravnost, u okolnostima potpune pomorske blokade hrvatske obale i otoka od strane Jugoslavenske ratne mornarice.

D.G.