Tradicionalna regata krstaša u Rijeci i međunarodno natjecanje u podvodnoj fotografiji

RIJEKA - U organizaciji Jedriličarskog kluba 3. maj u Rijeci održana je 9. po redu nautička regata za krstaše, a pod kapom Ronilačkog centra Marco Polo 9. međunarodno natjecanje u podvodnoj fotografiji.

Regata krstaša atrakcija je za gledatelje s obzirom na to da se dobar dio regate mogao pratiti s Molo Longa. Regata je startala u riječkoj luci, jedrilo se prema Kantridi pa nazad u luku. Natjecanje je uvršteno u kalendar natjecanja Hrvatskog jedriličarskog saveza.

Uz predsjednika Jedriličarskog kluba 3. maj Vojka Goršea, prije starta regate 20-ak posada pozdravio je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

- Svaka regata, više je od sportskog natjecanja, ona je simbol suradnje, strasti i zajedništva, koje su ključne za uspjeh - kazao je Filipović, poželjevši uspješnu regatu, koja je vrijedan kamenčić u procesu otvaranja Rijeke prema moru.

Nautička regata za krstaše jedna je od tri regate koju organizira Jedriličarski klub 3. maj. Početkom lipnja, odnosno prvi vikend u lipnju organiziraju tradicionalnu dvodnevnu navigacijsku regatu za krstaše na relaciji Rijeka-Cres-Rijeka pod imenom “Primorska regata”. Kraj svibnja i početak lipnja je rezerviran za regatu “Sv. Vid”, a klub organizira i ljetnu Škola jedrenja za djecu od sedam i više godina starosti te odrasle.

9. međunarodno natjecanje u podvodnoj fotografiji okupilo je 20-ak vrhunskih podvodnih fotografa iz Hrvatske, Italije i Slovenije.

Natjecatelje je na plaži Ploče na Kantridi pozdravio Ferdo Hitrec iz ronilačkog centra Marco Polo, a dobrodošlicu u Rijeku natjecateljima je poželio i riječki gradonačelnik Marko Filipović, zahvalivši se što na ovaj izuzetan način sudjeluju u promociji Rijeke i Kvarnera. Izrazio je podršku ideji da se fotografije nastale na ovom natjecanju predstave na izložbi na riječkom Korzu.

- Podmorje Kvarnerskog zaljeva sigurno je izvrsno mjesto za okušati se u ovoj zaista jedinstvenoj umjetnosti podvodne fotografije. Možda bi najiskrenije bilo danas reći da vam zavidim, jer su prizori koje susrećete u morskim dubinama uistinu fascinantni - kazao je zaželjevši uspješno natjecanje svim sudionicima ovog međunarodnog natjecanja.

A.B.