Tradicionalna 21. šibenska regata krstaša povodom Svetog Nikole

ŠIBENIK – Povodom blagdana Sv. Nikole,  zaštitnika putnika i pomoraca, Jedriličarski klub Val organizira u subotu 4. prosinca,  tradicionalnu 21.   „Šibensku regatu krstaša“ čiji je generalni pokrovitelj od njezina prvog izdanja do sada Grad Šibenik .

Prva regata je održana 2000. godine, no prošle godine je iznimno otkazana  zbog epidemiološke situacije i preporuke stožera Civilne zaštite.  Šibenska regata je postala omiljena među jedriličarima i građanima našeg grada, jedri se u akvatoriju šibenske luke, što je čini posebnom iz više razloga.

Najvažnije je što se regata, kao malo koja druga,  može u cijelosti pratiti s obale, pa šibenska riva i tvrđave postaju svojevrsno gledalište,  a šibenska luka arena ili borilište jedrilica. Jedri se kao i uvijek  na potezu: riva – šibenski most – Mandalina – riva.

Start regate po tradiciji označava pucanj iz topa Gradske straže, a okidač povlači gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Isti pucanj označio je i start “Runesco” – šibenskog polumaratona” uz more do tvrđave sv. Nikole i natrag kojega organizira  Atletski klub Fit i Društvo sportske rekreacije “Sport za sve” 08 Forca Šibenik. Druga utrka nazvana St. Nickolas run u dužini od 2,6 kilometara na kojoj će sudionici trčati starom šibenskom gradskom jezgrom startala je 20 minuta poslije.  Utrke su, poručuju organizatori,  sportsko-rekreativnog karaktera namijenjene svima koji se bave trčanjem, djeci, početnicima, obitelji s djecom, starijoj populaciji, te svima koji se žele iskušati u nečem novom.

I.B.