Tradicija i okusi Umaga - Prijavite se na feštu od savora, "S okusom mora – Sapore di mare"

UMAG - EU projekt „S okusom mora – Sapore di mare“, čiji je nositelj Muzej grada Umaga, prvi put je predstavljen široj javnosti prošle godine. Projekt „S okusom mora - Sapore di mare“ ima za cilj podignuti razinu svijesti o važnosti konzumacije ribe i drugih morskih organizama putem educiranja šire javnosti.

Educiranje šire javnosti u sklopu ovoga projekta sastoji se od educiranja o vrstama riba i drugih morskih organizama, o važnosti konzumacije ribe i drugih morskih organizama, o ribarskim tradicionalnim vještinama i znanjima te o tradicionalnim kulinarskim praksama, karakterističnim za FLAG područje (Lokalna akcijska skupina u ribarstvu).

Nakon provedene ankete među građanima Umaga, 2022. godine, upravo su se nepoznavanje recepata, tehnika čišćenja, pripremanja i obrade ribe pokazali kao problemi koji odvlače građane od veće konzumacije ribe i drugih morskih organizama.

Ovaj projekt stoga želi doprinijeti rješenju tog problema, ali i obogatiti turističku ponudu kroz nove sadržaje.

Projekt tako aktivno uključuje ribare, nutricioniste, morske biologe, domaćice, kuhare, ugostitelje, stanovnike umaškog priobalja koji prezentiraju svoj rad i vještine. Na taj način putem projekta se stvara međusektorska suradnja i sinergija između javnog i privatnog sektora, kao i građana.

- Tvoji gosti uvijek hvale savor koji napraviš? Prijavi se! Misliš da imaš top tajni sastojak za savor? Prijavi se! Kombinacija tvojih sastojaka za savor je za prste polizati? Prijavi se - pozivaju ove godine sve zainteresirane iz Muzeja grada Umaga.

Foto: Muzej grada Umaga

Natjecanje u savoru će se održati 16.6.2023., a prijave se primaju do 11.6. na:

umagmuzej@gmail.com

z.talijana.umag@pu.t-com.hr

- Srdele i luk mi dijelimo, a savor se priprema kući i donosi na dan natjecanja - podjećaju iz Muzeja.

Natjecanje i manifestacija su dio projekta S okusom mora-Sapore di mare koji je financiran sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

I.B.