Tonči Stipanović u obranu olimpijskog srebra kreće s Hvara

HVAR – Jedan od najboljih svjetskih jedriličara u klasi ILCA 7 (Laser) Tonči Stipanović iskoristio je hvarski jedriličarski kamp za finalno brušenje forme uoči odlaska u Tokio na Olimpijske igre.

Jedan od najboljih svjetskih jedriličarskih trenera Jozo Jakelić na Hvaru je organizirao jaki jedriličarski kamp, posljednji uoči odlaska na olimpijsku regatu u Tokiju. Na treninzima koji su po imenima bili jednako jaki kao regate Svjetskog kupa našlo se 15 vrhunskih laseraša među kojima su bili Mornarevci Tonči Stipanović i Filip Jurišić, Cipranin Pavlos Kontides, Rus Sergej Komisarov, Estonac Karl-Martin Rammo, Crnogorac Milivoj Dukić, Španjolac Joel Rodriguez Perez.

Foto: JK Mornar

Hvarska flota ukupno je osvojila dvije olimpijske medalje te 42 svjetska i europska odličja. Stipanovića uz Hvar vežu lijepa sjećanja.

– Tu sam još kao dijete provodio ljetne i zimske pripreme kada se stvarala famozna generacija koja je svoj vrhunac doživjela u Riju. Zajedno s Fantelom i Marenićem trenirao sam ovdje prije dvadesetak godina uoči osvajanja medalja u klasi Optimist. Nadam se da će me energija s Hvara napuniti pozitivom i samopouzdanjem uoči puta za Tokio. S obzirom na mnoge poteškoće s putovanjima koje je izazvala pandemija ovaj jaki kamp je sjajan završetak mojih priprema za Japan – ispričao je Tonči Stipanović koji za Japan putuje 12. srpnja.

Njegov sparing partner Filip Jurišić vjeruje da će hvarska regata Stipanoviću donijeti sreću u Japanu.

Foto: JK Mornar

– Nadam se da će Hvar Tončiju donijeti sreću kao što je donio i Australcu Tomu Slingsbyju koji uoči Londona gdje je osvojio olimpijsko zlato, ovdje trenirao –  optimističan je Jurišić koji je početkom lipnja osvojio brončanu medalju na regati Svjetskog kupa u Medembliku.

Blagi optimist uoči Tokija je i inicijator ovog kampa Jozo Jakelić. Hrvatski trener u Londonu je osvojio srebro s Cipraninom Pavlosom Kontidesom, a potom je isti uspjeh ponovio u Riju s Tončijem Stipanovićem.

– Tokio će biti jedne specifične Igre zbog mnogo stvari. Odgoda, pandemija, striktna pravila ponašanja su stvari koje su sigurno utjecale na mnoge jedriličare. U nedostatku regata kampovi poput ovog na Hvaru poslužili su nam kao idealan test uoči odlaska u Japan. Tamo nas čeka put u nepoznato. Polje ispred Enoshime nitko nije uspio isprobati, a period prilagodbe od samo desetak dana vrlo je kratak. Ono u što sam siguran je da Tonči tamo odlazi maksimalno pripremljen, a sve ostalo vrlo je nezahvalno prognozirati – poručio je Jakelić.

Regata u Enoshimi započinje 25. srpnja, a jedrenje za medalje u klasi Laser na rasporedu je 1. kolovoza.

K.B.