TKO JE ODGOVORAN? Zrakoplov s 228 osoba završio na dnu Atlantika, suđenje završeno

PARIZ - Kazneni sud u Parizu oslobodio je Air France i Airbus optužbi za ubojstvo iz nehaja 228 osoba poginulih u padu zrakoplova u Atlanski ocean 2009.

Ako je bilo počinjenih grešaka, nije pouzdano dokazana ''uzročno-posljedična veza" s nesrećom, naveo je Kazneni sud u Parizu u presudi kojom je Air France i Airbus oslobodio optužbi za ubojstvo iz nehaja 228 osoba poginulih u padu zrakoplova u Atlanski ocean 2009. godine.

Nakon izricanja oslobađajuće presude neke civilne stranke u sporu digle su se sa svojih mjesta potpuno zgranute, a zatim ponovno sjele dok je predsjednica suda nastavila čitati, a u dvorani je nastao neugodan muk.

Dvojici velikih igrača u zrakoplovnoj industriji sudilo se pod optužbama za ubojstvo iz nehaja u najtežoj zrakoplovnoj nesreći u povijesti francuske zrakoplovne kompanije.

Suđenje se smatra povijesnim jer je to prvi put da su te dvije tvrtke, a ne pojedinci, izravno izvedene pred sud nakon zrakoplovne nesreće, a odvjetnici obitelji godinama su se borili za to, podsjeća Guardian.

Riječ je o najtežoj nesreći u povijesti Air Francea, a dogodila se 1. lipnja 2009. kada je let AF447 iz Rio de Janeiroa za Pariz nestao s radara dok je krstario noćnim nebom tijekom oluje iznad Atlantika na točki između Brazila i Senegala. Airbus A330 je nestao, a da nije uputio poziv u pomoć.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

B.K.