TKO JE ODGOVORAN ZA ZAGAĐENJE U DUBROVNIKU? Naftna mrlja i dalje pluta pred gradskom lukom

Golema naftna mrlja popraćena neugodnim mirisom u srijedu se ponovo pojavila u moru ispred dubrovačke gradske luke, a lokalni portal Dubrovnik.net javlja da je uzrok zagađenja lož ulje koje je procurilo iz obližnjeg Hotela Excelsior.

Podsjetimo, Morski.hr je 28. ožujka javio o zagađenju naftom u Dubrovniku, no lučki kapetan Mate Kekez, voditelj Lučke kapetanije Dubrovnik, odbio je tada  novinarima komentirati uzrok zagađenja. Bolje sreće nismo bili ni danas. Kapetan Kekez nam je u kratkom telefonskom razgovoru tek kratko potvrdio da je naftna mrlja koja se pojavila u gradskoj luci prije 10 dana “već odavno sanirana”, te je dalje odbio razgovarati  i uputio nas da sve informacije zatražimo putem službenih kanala u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Građani su naftnu mrlju tada prijavili predsjedniku GK Ploče – iza Grada Srđanu Obadu, koji je zatim kontaktirao Županijsku lučku upravu, a oni su poslali eko-brod CIOS koji je zagađenje trebao sanirati. No naftna je mrlja posljednjih nekoliko dana ponovno uočena u moru ispred gradske luke, a prema fotografijama koje su Morskome poslali čitatelji mrlja se širi prema otvorenom moru i otoku Lokrumu.  Građani su ponovno kontaktirali predstavnike Kotara s novim informacijama o događaju, priloživši i fotografije, te informacijama o neuspješnoj komunikaciji s Državnim inspektoratom, Službom vodopravne inspekcije te ispostavom u Dubrovniku.

Unatoč potvrdi Hotela Excelsior medijima da se pristupilo saniranju onečišćenja građani tvrde da mrlja nije sanirana, te zahtijevaju da se objavi uzrok zagađenja i prozovu odgovoRni za ovaj incident. Dubrovnik.net tvrdi, pozivajući se na neslužbene izvore, da je iz hotelskog sustava vrlo vjerojatno iscurilo nekoliko tona lož ulja.

Morski.hr je u proljeće prošle godine izvijestio da je Dubrovnik nabavio tisuću metara brana za sprječavanje i sanaciju onečišćenja mora naftnim i uljnim derivatima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U okviru projekta vrijednog  više od milijun kuna, kojim se tada pohvalio župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, nabavljen je kilometar plutajućih brana koje se mogu nadovezivati jedna na drugu i tako se može tretirati različit opseg onečišćenja. Brane su, istaknuto je tada, nabavljene za potrebe cijele županije i za potrebe vatrogasaca koji će, kako je istaknuto, također biti uključeni u sanacije. Nismo uspjeli saznati jesu li te brane iskorištene kako bi se uklonilo lož ulje ispred gradske luke.

M.B.

PROČITAJTE VIŠE:

Ispred starog dijela Dubrovnika smrad i naftna mrlja
Najjužnijoj županiji kilometar brana za sprječavanje i sanaciju onečišćenja mora