Tko je nadležan za postupanja na pomorskom dobru?

SPLIT – S obzirom na nedavne natpise koji su preseni putem društvenih mreža i pojedinih portala ovim putem, prvenstveno zbog točnog informiranja javnosti, iz Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije žele iznijeti činjenično stanje vezano za postupanje tog odjela prema koncesionarima koji djelatnost obavljaju na području Grada Splita.

Službenici Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, pa čak ni pročelnik istoga, nisu nadležni za davanje ni za oduzimanje koncesija, kamoli za rušenje nelegalno sagrađenih objekata na pomorskom dobru (niti je za isto nadležna Splitsko-dalmatinska županija). Nije na odmet, zbog javnosti, ponoviti koje su nadležnosti na pomorskom dobru, a vezano za koncesije (koncesijska odobrenja daju općine i gradovi).

Koncesije na pomorskom dobru daje Skupština Splitsko-dalmatinske županije na prijedlog Stručnog tijela za ocjenu koncesija na pomorskom dobru, a oduzima također Splitsko-dalmatinska županija na prijedlog Povjerenstva za nadzor koncesija i već spomenutog Stručnog tijela. Upravni odjel za turizam i pomorstvo pruža pravnu i tehničku potporu navedenim tijelima. Izvršenje rješenja o rušenju također nije u nadležnosti Splitsko-dalmatinske županije, već je u nadležnosti Ministarstva zaduženog za poslove graditeljstva i Državnog inspektorata (ukoliko je nepoznat investitor).

Sukladno Zakonu o državnom inspektoratu izvršenje može preuzeti nadležna jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju Grad Split. Kako ne bi ispalo da Upravni odjel za turizam i pomorstvo izbjegava i prebacuje odgovornost, moramo naglasiti kako bi bili izuzetno sretni da imamo ovlasti spomenute u predmetnim objavama. U prilog toj činjenici idu i naši apeli prema nadležnom Ministarstvu zaduženom za more da donese novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama ili još bolje da donese novi Zakon o sustavu zaštite i inspekcije na pomorskom dobru. Tada bi i službenici Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije mogli dobiti priliku i ovlasti za uvođenje reda na pomorskom dobru (oduzimanje, uklanjanje i sl. navodi iz objave).

Konačno, činjenica je da se unazad nekoliko tjedana nastavilo s procesima koji su bili zaustavljeni zbog epidemije korona virusa te je započelo uklanjanje nepravilnosti na području koncesija na Zapadnoj obali i Kašjunima te je za iste obračunata ugovorna kazna. Pitanje ostakljenja štekata na Zapadnoj obali, a čije je uklanjanje pokrenuto, pitanje je za područje cijelog Grada Splita, a koje se može riješiti odlukom Grada Splita.

Za područje Bena koncesionar je dostavio idejni projekt rušenja nelegalno sagrađenih objekata te je isti Upravni odjel za turizam i pomorstvo dostavio na posebne uvjete županijskom odjelu nadležnom za zaštitu okoliša. Po pribavljaju istih će koncesionar započeti s rušenjem ili će platiti ugovornu kaznu za neizvršavanje.

– Ponavljamo, cilj ove objave bilo je točno informiranje javnosti koja mora biti obaviještena o temama od javnog interesa, bez pretenzije da se uključujemo u politički sukob autora teksta i njemu suprotstavljenih aktera na političkoj sceni – poručuju iz Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije.

D.G.