''Tko je kriv? Svi!''

ZAGREB - Crikvenica je ove nedjelje proslavila Dan grada, a u sjeni odličnih turističkih rezultata jedna od lokalnih udruga na Facebooku je pokrenula zanimljivu anketu.

Sugrađane i ostalu zainteresiranu javnost iz Društva za unapređenje i poljepšavanje Crikvenice i okolice (osnovano 1898.) pozvali su da iznesu mišljenja o novoj vizuri turističkog bisera nakon izgradnje boutiqe hotela u samoj gradskoj jezgri neposredno uz obalu. Točnije, da ispod foto ilustracije postojećeg stanja i važećih prostorno-planskih kriterija, odgovore na pitanje tko je kriv za spomenutu izgradnju.

Između šest ponuđenih odgovora, šezdesetak sudionika dosad je većim dijelom (62 %) uprlo prstom u gradsku upravu u čijoj je nadležnosti prostorno planiranje. Odmah iza su ''građani koji šute'', smatra 15 % sudionika ankete. Daleko manje ih vidi odgovornima Primorsko-goransku županiju (izdaje dozvole) 9%, konzervatore (6%) i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine (6%). Pri tome je jednako zanimljivo da nitko od ispitanih ne nalazi problem u investitoru (0%).  

''Ruglo'', ''A tko je kriv... Svi!''...

Spomenuti upitnik na Facebook grupi udruge popratili su i različiti komentari.

-Ono je stvarno ruglo, nisam protiv radova i rada, ali ono je kretenizam, 2 kata previše, čak se ni Sv. Anton više ne vidi, što je godinama krasilo i označavalo centar - napisala je jedna čitateljica.

-A ko je kriv, svi i država i grad i županija. Sad svi pišemo protiv. Meni ni va žep ni va njega - zaključila je druga rezignirano.

Inače, ime Crikvenice prvi se put spominje 14. kolovoza 1412. u darovnici kneza Nikole IV. Frankopana, kojom je pavlinima predao na upravljanje tamošnji kaštel i crkvu.

V.K.