Tira, prvi makarski terapijski pas

MAKARSKA - Makarska je krajem prošle godine dobila prvog terapijskog psa za rad s djecom s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Labradorica Tira stigla je za Božić, zahvaljujući donacijama brojnih dobrih ljudi i entuzijazmu Maide Arslanagić, nekadašnje rukometne reprezentativke, a danas magistre logopedije i Tirine vodičice.

Labradorica Tira, nježna ljubimica i strpljiva terapeutkinja, pune dvije godine školovala se za rad s najosjetljivijim skupinama, djecom i osobama s invaliditetom.

- Ona će sudjelovati u radu s djecom s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Sudjelovat će u posebnom sportskom programu, handboline. Radit ćemo povremeno i u Sinju, Metkoviću, dakle Tira će ići i okolo gdje bude potrebe - rekla je za Regionalni dnevnik Maida Arslanagić, Tirina vodičica.

- Ja sam majka djeteta koje imam autizam. I svi znamo koliko su ta djeca zahtjevna, koliko se teško otvaraju prema vani. I pas će jako puno pomoći inkluziji naše djece i socijalizaciji općenito - govori Tanja Visković, majka polaznika terapije.

Društvo psa neizmjerno usrećuje ljude. Dokazano je da djeluje na hormone sreće, snižavanje krvnog tlaka i bolju socijalizaciju ljudi.

- Današnja djeca sve su zahtjevnija. Zahtijevaju nove pristupe. Mi se na ovakav način odmičemo od nekih klasičnih metoda terapije i krećemo k inovativnim. I tu služi terapijski pas kao veliki motivator - dodaje Arslanagić.

Za Tirinu motivaciju dovoljno je malo maženja i pokoji keks. Zauzvrat daje pregršt nesebične ljubavi onima kojima je najpotrebnije i na najbolji način dokazuje kako je pas čovjek uistinu najbolji i najvjerniji prijatelj.

I.B.