Slovenac koji je pucao na policajce u zadarskoj luci završio u psihijatriji

ZADAR - Godinu dana od pucnjave u Gaženici, 45-godišnji počinitelj nalazi se u psihijatrijskoj ustanovi.

Kako su zbog njegovog neubrojivog stanja novinari bili isključeni sa suđenja, javnosti dosad nije bilo poznato da je slučaj dobio svoj nepravomoćni epilog na Županijskom sudu u Zadru.

- Dana 11. studenoga 2022. godine objavljena je nepravomoćna presuda kojom je utvrđeno da je okrivljenik J.A, državljanin Republike Slovenije, počinio protupravna djela zakonskih obilježja kaznenih djela protiv života i tijela i to: teškog ubojstava u pokušaju i prisile prema službenoj osobi, te protiv opće sigurnosti-dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Temeljem odredbe čl. 554.st.1. ZKP/08 prema okrivljeniku je određen prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu u trajanju od šest mjeseci - doznaje 057.info od glasnogovornice Županijskog suda u Zadru, sutkinje Sandre Radanović.

Takve presude, umjesto dugih zatvorskih kazni, donose se u slučajevima kada državno odvjetništvo i sud utvrde kako je okrivljenik bio u neubrojivom stanju. Kako doznaje ovaj portal, okrivljenik se nije protivio smještaju u psihijatrijskoj ustanovi. No slučaj time nije zaključen jer je njegov branitelj podnio žalbu protiv osuđujuće presude pa se predmet trenutno nalazi na Visokom kaznenom sudu.

Podsjetimo, 45-godišnji Slovenac je 29. travnja 2022. godine u 22:50 sati u Zadru, na terasi benzinske postaje u luci Gaženica, nakon što ga je policajka tijekom redovnog obilaska i nadzora tog prostora ugledala naoružanog puškom i upitala što tu radi, prvo ispalio jedan hitac u more, a potom uz psovke usmjerio pušku prema njoj. Ispalio je još jedan hitac u more pa se policajka udaljila od njega i nazvala pojačanje.

RANIO POLICAJCA Slovenski lovac pucao po zadarskoj luci, stigli i snajperisti | | Morski HR
Cjelonoćnu dramu u zadarskoj luci Gaženica izazvao je 44-godišnji Slovenac koji je pucao prema policijskim službenicima, doznajemo iz zadarske policije. Radi se o slovenskom lovcu koji je bio

Kada je na mjesto događaja stiglo više policijskih službenika, 45-godišnjak je ispalio hitac u namjeri da usmrti jednog od njih. Stjecajem okolnosti policajca je upucao u područje desnog stopala i nanio mu lakšu tjelesnu ozljedu u vidu otvorene rane nožnog zgloba i stopala.

U Gaženicu je te noći stigao i pregovarač za krizne situacije specijalne jedinice policije. Pokušao je stupiti u kontakt s 45-godišnjakom te ga pozivao da se preda, no ovaj je sve to ignorirao. Ispalio je ukupno devet hitaca prema plavcima, koji su bili zaklonjeni iza čvrstih površina, kao i prema benzinskoj postaji pa je tako u opasnost doveo živote policajaca, ali i imovinu na pumpi gdje je moglo doći do zapaljenja i eksplozije lako gorivih materijala.

Nakon višesatnog pregovaranja, 45-godišnjak je savladan sljedećeg jutra u 06.31 sati, a nakon toga više nije izlazio na slobodu.

D.G.