Tijekom terenskog rada, u podmorju Valbandona kraj Pule, studentica pronašla iznimno rijetku vrstu puža golaća

PULA - Radi se o vrsti 𝑇𝑟𝑖𝑛𝑐ℎ𝑒𝑠𝑖𝑎 𝑚𝑖𝑛𝑖𝑜𝑠𝑡𝑟𝑖𝑎𝑡𝑎 Schmeckel, što je prema neslužbenim podacima tek drugi nalaz ove vrste u Jadranu, a općenito je rijetka i u cijelom Sredozemlju.

Studentica Znanosti o moru, na Fakultetu prirodnih znanosti u Puli, Iris Matulja, je tijekom provedbe terenskog rada, u podmorju Valbandona, kraj Pule pronašla iznimno rijetku vrstu puža golaća (red: Nudibranchia).

Radi se o vrsti 𝑇𝑟𝑖𝑛𝑐ℎ𝑒𝑠𝑖𝑎 𝑚𝑖𝑛𝑖𝑜𝑠𝑡𝑟𝑖𝑎𝑡𝑎 (Schmekel, 1968), što je prema neslužbenim podacima tek drugi nalaz ove vrste u Jadranu, a općenito je rijetka i u cijelom Sredozemlju, objasnili su stručnjaci s Fakulteta.

Ime vrste potječe od izraza "𝑚𝑖𝑛𝑖𝑜" što predstavlja svjetlocrveni pigment u proizvodnji stakla i boju za prekrivanje hrđe, dok "𝑠𝑡𝑟𝑖𝑎𝑡𝑎" znači prugasto ili urezano. Ima roda 𝑇𝑟𝑖𝑛𝑐ℎ𝑒𝑠𝑖𝑎 doznačeno je u čast talijanskog zoologa i opistobranhiologa Salvatorea Trinchesea (1836 - 1897).

- Ovim putem zahvaljujemo se kolegi Peri Ugarkoviću sa splitskog Instituta na determinaciji vrste - zahvalili su se s Fakulteta.

I.N.