Tijekom noći orade potamanile 3,5 tone dagnji

Malostonski zaljev poznati je rezervat prirode, a zbog blizine ušća Neretve voda  je bočata što ga čini idealnim za uzgoj najkvalitetnijih školjaka. No, pitanje je hoće li proizvodnja opstati.

Gotovo 3,5 tone dagnji na uzgajalištu u Malostonskom zaljevu orade su uništile u samo jednoj noći. Problem je to s kojim se školjkari toga područja muče već godinama, ali rijetko se događa ovolika šteta.

Školjkare muči i što teško dolaze do traženih državnih potpora u slučaju takvih velikih gubitaka u uzgoju.

Školjkara Jakšu Mekišića pri obilasku uzgajališta neki dan zatekao je šokantan prizor. Tijekom noći orada mu je uništila gotovo petinu uroda dagnji - 230 pergolara s po 15 do 18 kilograma na svakome.

- Ovaj jedan red nosi oko 3,5 tone dagnje. Konzumne, koja je trebala sad u petom mjesecu ići u prodaju - rekao je za HRT. Kilogram se prodaje po dva eura, a imao je dogovorenu prodaju. Navodi da ne može trenutno uopće razmišljati o tome kolika je financijska šteta.

Orade malostonskim školjkarima već godinama nanose štetu, češće u manjim količinama, ali zaštite nema.

- Ljudi su probali svašta raditi. Ograđivali su mrežama, tu su velike struje, to ne može opstati na toj struji - ističe Pasko Franušić.

Prije tri godine je Ministarstvo poljoprivrede donijelo pravilnik za dodjelu državne potpore u ovakvim slučajevima. Predsjednica Udruge Stonski školjkari Marija Radić navodi da traže rješenje s Ministarstvom, ali još nema povratnih informacija.

U međuvremenu školjkari od dagnje odustaju, proizvodnja pada, a to bi moglo povećati cijenu.

- Ja sam prestao raditi mušulu baš radi ovih razloga. Jer dođeš, radiš i nemaš što prodati na kraju sezone i ništa. Sad sam se bazirao na kamenicu, dodaje Franušić.

Jer kamenica je otpornija, tvrđa, a mlađ se može zaštititi. Dagnje su najugroženije u konzumnom stadiju, a ove netaknute će to postati u srpnju. Ako ga dočekaju.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Pelješki most otvorio je put i školjkama iz Malostonskog zaljeva - One prije nisu smjele ‘preko granice’
Izgradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta utječe uvelike na razvoj poljoprivrede i maslinarstva, a osobito razvoj marikulture u Malostonskom zaljevu. Uzgajivači su kamenice dosad teško transportirali preko granice, osim uz posebne dozvole. Prodaja prema Splitu i Zagrebu nije bila laka, bilo je pu…