The Guardian: Obilne kiše i velike poplave pogodile Balkan

Šest ljudi poginulo je tijekom evakuacija. Nastale su i značajne materijalne štete, a posebno je teško pogođena Albanija, piše danas The Guardian.

U Europi su poplave uzrokovane obilnom kišom usmrtile šest osoba, dovele do evakuacije i uzrokovale značajnu materijalnu štetu u dijelovima Balkana. Nizak tlak sa središtem iznad južne Italije donio je jugozapadni vjetar pun vlage u cijeloj regiji tijekom vikenda. Posljedične bujice dovele su do poplave stotina domova, kao i tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta.

Dijelovi Albanije bili su posebno teško pogođeni, oko 400 mm kiše palo je u samo 12 sati uzrokujući izlijevanje rijeke Drim iz korita za oko 100 mm. U obližnjoj Crnoj Gori jaka kiša uzrokovala je porast rijeke Morače za više od 4 metra u 10 sati!

Oluja je donijela obilnu kišu s jakim vjetrovim i u Španjolsku. Udar vjetra od 84 mph zabilježen je u Serra d'Alfabiji na Majorci, a vatrogasci su intervenirali u desetak nesreća, od srušenih stabala do gorskih spašavanja. Snažni vjetrovi uzrokovali su štetu i na brodovima u Port de Solleru. Oluja je donijela goleme valove, koji su dosezali visinu do čak 5 metara.

I.G.