The Guardian izdvojio 35 najboljih europskih restorana - Dva su na hrvatskim otocima

Dva hrvatska restorana, 'Kod Ante'na otoku Mljetu i 'Šešula' na otoku Šolti, The Guardian je uvrstio među 35 najboljih europskih restorana.

Novinarka Marija Novaković ili, kako se u Guardianu potpisala s Mary Novakovich, sudjelovala je u izboru i uključila ova dva restorana smještena na hrvatskoj obali.

Hrvatska novinarka s engleziranim imenom pohvalila je blago raspoloženje Mljeta, pa je ocijenila da se najprijateljskije osjeća u obiteljskom restoranu s pogledom na uvalu Saplunara na istočnoj strani otoka.

Ana i Ivo Dabelić veseli su domaćini i kuhari, specijalizirani za svježe ulovljene plodove mora i nastavljaju tradiciju koju je započeo Ivin otac Ante. Uz potrebnu najavu, poslužuju i sporo kuhano ispod peke, a Ivo pravi fantastične špagete od jastoga.

Okruženje je čarobno: ispred vas se nalazi zaklonjena uvala sa spektakularnim zalaskom sunca.

Svratila je naša Britanka i do Šolte, pa je zamijetila Šešulu na zapadnoj strani ovog dalmatinskog otoka.

- Posebno gostoljubiva Konoba Šešula – manje je od 15 minuta hoda od lijepe luke Maslinica, a koja nudi besplatne vezove.

Divovski vanjski roštilj zvijezda je ovog opuštenog restorana, gdje se dnevni ulov, lignje - i meso pripremaju na drvenoj vatri.

Uz nekoliko sati najave, napravit će vam janjetinu ili sporo kuhanu hobotnicu ispod peke, kaže ova oduševljena hrvatska Britanka.

D.G.